Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De "ongewone" van de Mooiste Dorpen van Wallonië

Droomt u van een ongewone bestemming, ver weg van de drukte van de stad en de conventionele toeristische routes? Een onverwachte en onconventionele activiteit? Laat u dan verrassen door plaatsen "buiten de gebaande paden"! Verander uw perspectief en geniet van de Mooiste Dorpen van Wallonië!

Het Henegouwse leemplateau

Die aubechiens zijn gek…! Bijna net zoveel als de Romeinen die erdoor geobsedeerd schijnen te zijn!
Het dorp Aubechies lag in de buurt van een van de zeven Romeinse wegen in Noord-Gallië. In de bocht van een steegje – en dit droom je niet – is het inderdaad een Romeinse residentie, de Domus Romana, die je versteld doet staan. Een reconstructie van een Gallo-Romeins huis uit de 2e eeuw, dankzij een gepassioneerde eigenaar. Het rijke archeologische verleden is bekroond met een unieke plek: de Archeosite van Aubechies. Tijdens de zomer kan je kennismaken met traditionele ambachten zoals de ijzersmid, de steenhouwer en de bakker. Maak een fameuze sprong naar het verleden, met leuke activiteiten en een andere omgeving! Om de dag af te sluiten mag je de vintage decoratie en de warme sfeer van de authentieke taverne Saint-Gery zeker niet missen!

Taverne insolite Saint-Gery à Aubechies

Taverne Saint-Gery à Aubechies © Rita photographie

Décoration Taverne Saint-Gery à Aubechies

Décoration rétro -Taverne Saint-Gery © Yoshimura

Een klein levendig museum vol met farmaceutische voorwerpen uit het einde van de 19e eeuw? Daarvoor moet je in de buurt van Ragnies zijn, op het terrein van het kasteel van Fosteau in Leers-et-Fosteau! In het dorp zelf kan je de historische uitzichten bewonderen die de steegjes sieren en je meevoeren naar lang vervlogen tijden.

 

Condroz

In Celles kan je het karkas van een Duitse panzer in bewonderen, een herinnering aan de Slag om de Ardennen, op de plaats waar het offensief van Von Rundstedt in 1944 tot stilstand werd gebracht… Bekijk de twee crypten van de collegiale kerk Saint-Hadelin , die de relikwieën van de Heilige herbergde. Te voet kan je de hermitage bereiken via de kruisweg, die onlangs is verfraaid met een eigentijdse artistieke ingreep. Na een korte, sportieve klim word je beloond met een prachtig uitzicht!

Op enkele kilometers van Chardeneux, in Heure, kan je een partijtje boerengolf spelen, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen te midden van de weiden en het hoge gras. Kijk uit voor de koeienvlaai!

Golf fermier à Heure

Golf fermier à Heure

Laat je verwonderen in Crupet met zijn indrukwekkende kunstmatige grot, gewijd aan de heilige Antonius van Padua. Een bezoekje zeker waard. Ook bekend als de Duivelsgrot, trekt deze grot al meer dan 100 jaar bezoekers. Breng een bezoekje aan Maison du Cadeau, vol souvenirs, religieuze voorwerpen en snuisterijen. Of verblijf in een van de bijzondere accommodaties op het landgoed Ronchinne. Te midden van een park van 42 hectare, met een adembenemend uitzicht op het bos en het prachtige kasteel uit 1884, bezorgen de “Faisanderies“, de “Cabane Perchée“, de “Loft Cube“, de “Dortoirs” en de “Bivouac” je ongetwijfeld een moment van ontspanning!

grotte du diable crupet

Grotte Saint-Antoine de Padoue ou “Grotte du diable” à Crupet © WBT – J.P.Remy

Crupet Loft Cube Ronchinne

Loft Cube à Ronchinne – Crupet © Domaine de Ronchinne

Land van Herve

Ga op ontdekking in de prachtige streek van het Land van Herve en Vesdre met de bijzondere route “In het hart van het Land van Herve en Vesdre“, die je de pracht van de 4 mooie dorpen van de streek laat zien! Dit parcours leid je uiteraard naar de hoogtepunten van de streek, maar stimuleert je ook om zelf de meer discrete charmes waar te nemen en te begrijpen, die alleen aan de meest oplettende en nieuwsgierige worden onthuld! Met zijn prachtige coulisselandschappen, zijn verwennerij voor fijnproevers en zijn opmerkelijke erfgoed heeft deze streek tussen de Vesder en de Maas heel wat te bieden!

Neem een duik in het verleden in Clermont-sur-Berwinne, in het Remember Museum 39-44 , met de verrassende collectie over de Tweede Wereldoorlog in dit kleine museum. Ontdek ook het oude gemeentehuis dat de hoofdstraat verbindt en dat nu dienst doet als trouwzaal, vandaar dan ook de uitdrukking “in Clermont trouwt men op straat”.

Remember Museum Clermont_sur_Berwinne

Remember Museum à Clermont-sur-Berwinne © Ardenne web

Ancienne maison communale de Clemont-sur-Berwinne

Ancienne maison communale de Clermont-sur-Berwinne © Mark Rossignol

Op het plein Saint-Georges is de Espace ARVO, gevestigd in het voormalige gebouw van de vrederechter, een must tijdens je bezoek aan Limbourg! Al gehoord van de “Les chemins des échalier”, een avontuurlijk een wandelpad op paaltjes en een prachtige manier om door de groene weiden te wandelen en daarbij gebruik te maken van drempels, ladders, trappen, rechtopstaande stenen en draaihekjes.

Luister in het hart van het dorp Olne naar het “gezang van de Falise”, die zijn naam ontleent aan het Waalse woord “tschtwêr” (zingen), of de oude gieterij en zijn “spijkerboom”. En vervolg je wandeling op Le Chemin des échalier, het pad van de paaltjes, die je tussen weiden en gewassen laat lopen.

Tijdens een stop in Soiron ontdek je een opmerkelijke wastobbe met een eendentrap, alsook de verrassende muren van het kerkhof waarin graven zijn verwerkt of een oude disteldroger, een overblijfsel van een bloeiende wolindustrie.

Fagne-Famenne

Droom je al weg bij het idee om met de sterren in slaap te vallen, te luisteren naar het gezang van de kikkers, het kabbelende water of het geruis van de bomen? Ga dan naar Aquascope in Virelles, op een steenworp afstand van Lompret. Hier beleef je een bijzondere nacht onder de sterrenhemel in een van de twee transparante bubbels die langs de oever van de vijver staan!

Nuitée à l'aquascope de Virelles

Nuit insolite au bord de l’étang de Virelles © Teddy Verneuil

Wie houdt van bijzondere overnachtingen, is My jouw dorpsgeluk. In het Manoir des Anges geniet je van een magische tijd “Chaumière aux Fées”, de “Roulotte d’Alégria”, het “Chalet de la Forêt”, de “Suite du Maharadja” of de “Suite d’Atlantide”, elk met uniek karakter. Loskoppelen van het dagelijkse in een bijzonder decor!

Vierves-sur-Viroin voert je terug in de tijd door aan boord te gaan van zijn stoomtrein van de 3 Valleien, die Mariembourg met Treignes verbindt dwars door het dorp, of door de Espace Arthur Masson te ontdekken. Kom meer te weten over het leven van je (over)grootouders en treed binnen in een reconstructie van een klaslokaal uit 1932!

Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées Mariembourg Treignes

Chemin de fer à vapeur des 3 vallées Mariembourg – Treignes © cfv3v

In de omgeving van Wéris word je ongetwijfeld verrast door een bijzondere ontdekking: megalithische complexen uit de eerste helft van het 3e millennium voor Christus! De best bewaarde historische site in Wallonië! Maak kennis met het “Duivelsbed” en de “steen Haina”. Bij het verlaten van het dorp kan je niet naast de originaliteit van dit organische huis kijken, helemaal volgens de fantasierijke verbeelding van de ontwerper-eigenaar.

Site mégalithique de Wéris

Site mégalithique de Wéris © Yoshimura

Maison organique à Wéris

Maison organique à Wéris © Plus Beaux Villages de Wallonie

Ardennen

Vanaf de fontein in het dorp Laforêt vertrek je voor een avontuur langs het pad van de legendes. Al wandelend ontdek je de “wilde jager”, de “witte dame”, de “steenbok”, de “duivel”, de “dwazen”, de “weerwolf” en alle andere legendarische gedaantes. Vergeet niet de oude tabaksdrogerijen te verkennen die in het dorp verspreid staan. Deze eeuwenoude houten schuren staan fier overeind en lijken nog steeds de winden te trotseren! Het plafond van de kerk Sainte-Agathe, geschilderd in de jaren ’60 van de vorige eeuw door de Naamse kunstenaar J-M Londot, is ook een echte blikvanger! Wandel in de zomer over de beroemde “Pont de Claies“, een houten loopbrug over de Semois, en erfgoed van de tabaksplanters die vroeger de landbouwgronden langs de rivier konden bereiken zonder omwegen te hoeven maken. Voor avontuurlijke wandelaars!

Plafond de l'église Sainte-Agathe à Laforêt - J-M Londot

Plafond de l’église Sainte-Agathe à Laforêt par J-M Londot © Yoshimura

Pont de claies Vresse-sur-Semois

Pont de claies à Laforêt © Rita photographie

Een origineel en smaakvol concept, het culinair genot van deze “fonduekar” begint aan de rand van het dorp Our. Getrokken door Ardeense paarden kan je tijdens een rit in de open lucht smullen van een heerlijke fondue op basis van streekproducten!

Lotharingen

Onder de kerk van Chassepierre ben je getuige van geologische tijden, met de mooie benaming “Trou des Fées” (het hol van de feeën) : galerijen die ooit door de mens in de kalksteen werden gegraven en die een mysterieus netwerk vormen. In de volksmond toegekend als de verblijfplaats van magische wezens…. Wie geluk heeft tijdens de zomermaanden kan hier in de ruïnes van de oude molen een theatervoorstelling, concert of andere evenement gezellig meepikken. En tot slot, de befaamde loopbrug Breux. Herbouwd op de ruïnes van de oude trambrug die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. De brug verbindt de twee toegangen tot het dorp aan de kant van de Semois en opent de weg naar de fiets-en wandelroute “RAVeL”.

Chassepierre Trou des fées

Trou des fées à Chassepierre © Plus Beaux Villages de Wallonie

Passerelle du Breux à Chassepierre

Passerelle du Breux à Chassepierre © Rita photographie

13 Wandelingen Ongewoon

Haspengouw
 • Mélin

Mélin: velden en wit dorp

Lange wandelingen

Op een boogscheut van Geldenaken bevindt zich Mélin, verborgen in een heuvelachtig landbouwgebied en omringd door bossen.

Condroz
 • Celles
Architecture Celles en Condroz

Celles: in de sporen van Sint-Hadelin

Korte wandelingen

Welkom in de sporen van Sint-Hadelin, in Celles, in de Naamse Condroz.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Aubechies
Aubechies

Aubechies: een wandeling doorheen de tijd

Lange wandelingen

Met zijn eindeloze zicht op culturen en weilanden strekt het dorp Aubechies zich uit in een uitermate bucolisch of landelijk kader.

Ardennen
 • Laforêt

Laforêt: langs de Semois

Lange wandelingen

Laforêt strekt zich uit langs de Semois, midden in het Ardense bosrijke massief.

Lotharingen
 • Chassepierre
Chassepierre

Chassepierre: wanneer de Semois op het toneel komt!

Korte wandelingen

Chassepierre dankt ongetwijfeld zijn naam aan de twee Latijnse woorden « Casa Petra » die « Stenen huis » betekenen.

Fagne-Famenne
 • Wéris

Wéris: streek van legendestenen

Korte wandelingen

Aan de rand van Fagne-Famenne, waar de hoge beboste hellingen overgaan in een glooiend en kleurrijk landschap van akkers en weiden, ligt een traditioneel ogend dorpje.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Ragnies

Ragnies: rond van de typische hoeven

Korte wandelingen

Ragnies, niet ver van Thuin gelegen aan het riviertje van de Marais, wordt in het zuiden omringd door het bos van Luiseul en in het noorden door het bos van Agaises.

Condroz
 • Crupet
Crupet in de sneeuw

Crupet: langs de molen

Korte wandelingen

In het smalle dal van Crupet en haar bijrivieren zal u verrukt zijn door de bescheiden schoonheid van de huizen, sierlijk ingebed in een vredig en heuvelachtig landschap.

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne

Clermont-sur-Berwinne: vanuit de heuvels

Korte wandelingen

Lieve bezoekers, u die vanaf de 17de eeuwse kerk uitkijkt over Clermont, wordt u niet een beetje duizelig van al die fraaie weerhaantjes aan het firmament?

Fagne-Famenne
 • Vierves-sur-Viroin
Château des comtes de Hamal à Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin: een afspraak met de natuur

Korte wandelingen

Vanaf de hoogten zoomt u in op het dorp en het fraaie kasteel «des Comtes de Hamal».

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Aubechies

Aubechies: terug in de geschiedenis

Korte wandelingen

Aubechies is een groen dorpje, vlakbij Beloeil, in de provincie Henegouwen.

Fagne-Famenne
 • Wéris

Wéris: legendarisch land en legendestenen

Lange wandelingen

Welkom in een land rijk aan geschiedenis en legendes. Aan de rand van de Fagne-Famenne rijst Wéris op, midden in de best bewaarde megalithische site van Wallonië!

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne
 • Limbourg
 • Olne
 • Soiron
Barbançon

Buitengewone route: door het Land van Herve en Vesder

Routebeschrijving

Ga op ontdekking in de mooie streek van het Land van Herve en Vesder! Tijdens de tocht van een honderdtal kilometer toont deze route de schoonheid van de 4 Mooie Dorpen in de streek.

Zie andere inspiraties

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie