Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De top

  • Romaanse collegiale kerk Saint-Hadelin (11e eeuw) : Een van de mooiste exemplaren van de Romaanse bouwkunst in het Maasland – Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië 

  • Kluizenaarswoning Saint-Hadelin (19e eeuw) : Neo-romaans bouwwerk met een kapel en uitzicht op het dorp (Uitkijkpunt)  

  • Kruisweg : Een lange trapvormige weg met veertien neogotische staties die opnieuw zijn ingericht op een moderne kunstzinnige manier. 

  • “Panther”-tank : Tank en gedenksteen ter nagedachtenis van de blokkering van de Duitse opmars door een Amerikaanse divisie op 24 december 1944, tijdens de Slag om de Ardennen 

  • Kasteel van Vêves (13e -18e eeuw) : Een bijzonder middeleeuws kasteel op de top van een rots – Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië (op 2,5 km van het dorp) 

  • Interpretatieparcours : Ontdekkingswandeling door het dorp met informatieborden (Vertrek : Place de Celles) 

Een dorp met een rijk erfgoed

Celles

Tussen bergtoppen en valleien ligt Celles, een parel van een dorp. Het dorpscentrum is aangenaam bebost en bloemrijk en herbergt kalkstenen gebouwen met diverse en originele versieringen. De charme ontbreekt hier niet. Ontdek de collegiale kerk Saint-Hadelin en haar crypte, een meesterwerk van de Romaanse kunst en een uitzonderlijk erfgoed in Wallonië.

Aan de top ligt de kluizenaarswoning van Saint-Hadelin. Te bereiken via de kruisweg, die onlangs is opgewaardeerd met een hedendaagse artistieke interventie. Het uitzicht is de omweg meer dan waard en levert een mooie plaatje van het dorp op: de romaanse kapittelkerk, de stenen huizen, het plein met de eeuwenoude kinderkopjes en het weidelandschap onderaan de vallei met een kabbelend beekje.

Een parcours van 2 km met informatieborden begeleiden je op ontdekkingstocht naar deze schatten.

Andere bezienswaardigheden zijn de Grote Fontein, de Duitse tank “Panther”, een aandenken aan de Slag om de Ardennen en twee kilometer verderop het prachtige sprookjeskasteel van Vêves, uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

Talrijke eetgelegenheden maken van Celles een gezellige plek om te vertoeven en te proeven van de lokale gastronomie. Geniet van de chausson cellois met een Saint-Hadelin wijntje.

Zoals elk jaar lokt de traditionele brocante markt op 21 juli heel wat bezoekers naar het dorp. Kom gezellig snuisteren!

 

De audio's

De Sint Hadelijn hermitage

De Sint Hadelijn fontein

De Sint Hadelijn straat

De Sint Hadelijn kerk

De boerderij

Antenne Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse
Place de l’Etang, 15
6900 Marche-en-Famenne
Tél. : + 32 (0) 84/ 34 53 27
Site web

 

Office du Tourisme de Houyet
Rue de la station, 21A
5560 Houyet
Tél. : + 32 (0) 82/ 22 32 14
Site web

 

Breid uw bezoek aan Wallonië uit op VISITWALLONIA.BE

Visit Wallonia

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie