Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De Mooiste Dorpen van Wallonië

Dankzij hun rijke en traditionele architectuur en hun sterke territoriale identiteit kenmerken alle 33 dorpen zich elk als een karaktervolle plek. Elk dorp is uniek op zijn manier. Geniet van de charme en de authenticiteit van onze streek en plan je volgende bezoek! De Mooiste Dorpen van Wallonië laat je Wallonië op een intiemere, subtielere manier ontdekken.

Bekijk de video

Ardenne : 4 dorpen

Condroz : 7 dorpen

Celles

In een vallei omringd door heuvels, onthult Celles zijn verborgen schatten langs de straten. Ontdek het romantische kasteel en de collegiale kerk, een prachtig meesterwerk van de Romaanse kunst!

Provincie : Namen Gemeente : Houyet Regio : Condroz
Bezoek dit dorp
Chardeneux

Chardeneux

In het hart van de Condroz ligt Chardeneux, een juweeltje in een ongerepte, landelijke omgeving. De smalle straatjes met prachtige stenen gebouwen nodigen uit tot een wandeling.

Provincie : Namen Gemeente : Somme-Leuze Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Crupet

Crupet ligt in een groene omgeving, bezaaid met beekjes en typische straatjes waar in het verleden molens draaiden. Het dorp wordt gekenmerkt door zijn grot, zijn duivel en zijn versterkte woning.

Provincie : Namen Gemeente : Assesse Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Falaën

Wie de torens van de prestigieuze kasteelhoeve wil bewonderen, zal de duizend-en-één bochten in de valleien van de Molignée en de Flavion moeten doorkruisen, de sfeervolle kronkels van Falaën.

Provincie : Namen Gemeente : Onhaye Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Mozet

Tussen bosjes, weiden en tuinen, ontwaakt Mozet langzaam uit zijn middeleeuwse lethargie: het kasteel en de huizen van leisteen en lokale steen, alsook grotten en spelonken vertellen zijn verhaal.

Provincie : Namen Gemeente : Gesves Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Sosoye

Sosoye strekt zich uit langs de hoofdweg aan de oever van de rivier, begeleid door het ritmische gekabbel van de Molignée. De kalkstenen huizen zijn genesteld aan de voet van de berg Ranzinelle.

Provincie : Namen Gemeente : Anhée Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Thon-Samson

Thon en Samson hebben hun krachten gebundeld: Thon en zijn prachtige Condruzische gebouwen heeft zich laten verleiden door de natuurlijke rijkdom van Samson.

Provincie : Namen Gemeente : Andenne Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Fagne-Famenne : 8 dorpen

Barbençon

Zijn middeleeuwse burcht is de poort naar de geschiedenis van de marmerbewerkers en glasblazers. Het historische centrum staat vol met karaktervolle huizen terwijl het meer uitnodigt tot ontspanning.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Beaumont Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Lompret

Lompret bewaart een kostbare schat: de natuur. Met het silhouet van het oude feodale kasteel nog in het vizier stroomt de Eau Blanche, een royale rivier, rond de majestueuze, eeuwenoude taxusbomen.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Chimay Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

My

Midden in het dorp, tussen de vroegere kasteelhoeve, de vierkantshoeve en de kalkstenen kerk verschijnt de oude lindeboom met zijn 3,77 m wijde omtrek.

Provincie : Luik Gemeente : Ferrières Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Ny

Tussen de lichtgrijze en donkergrijze tinten hoor je een harmonieus samenspel tussen de kalkstenen woningen van Ny en de vele fonteinen. Het zingende water sust de steegjes met een zachte melodie.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Hotton Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Sohier en fleurs

Sohier

Blauwe, rode, paarse en gele kleuren sieren de gevels van de huizen in de hoofdstraat. In Sohier zijn bloemen even belangrijk als zijn kasteel.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Wellin Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Soulme paysage

Soulme

Dit dorpje, beschermd achter de heuvel die over de vallei van de Hermeton uitkijkt, bestaat uit een vijftigtal mooie huizen en stenen boerderijen en leeft nog op het ritme van de seizoenen en het veld

Provincie : Namen Gemeente : Doische Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin

Het ligt tegen een helling en ontvouwt zijn straten, steegjes en trappen als een waterval naar de Viroin. De huizen worden omringd door een uitzonderlijke flora en fauna en staan onderaan het kasteel.

Provincie : Namen Gemeente : Viroinval Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Wéris

Aan de bocht van een pad duikt een stenen bed op, leeg! Deze streek is gekend voor zijn legendes. Verder charmeert het dorp je met zijn fleurige huizen van zandsteen en vakwerk.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Durbuy Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Lorraine : 3 dorpen

Pays de Herve : 4 dorpen

Plateau limoneux hennuyer : 3 dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie