Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Met het hele gezin

Ontdek in de Mooiste Dorpen van Wallonië of in de buurt activiteiten waar groot en klein van zullen genieten en beleef een gezinservaring! Een andere manier, ludiek, gezellig en dicht bij de natuur, om het erfgoed van Wallonië en de rijkdommen die ons grondgebied te bieden heeft te ontdekken.

Allen aan boord!

Kom en beleef tal van gezinsactiviteiten in of in de buurt van onze dorpen. Een ideale manier om jong en oud samen te laten genieten!

Archéosite d'Aubechies

Archéosite d’Aubechies © Yoshimura

Het Henegouwse leemplateau

Beleef met het gezin leuke momenten in de archeosite van Aubechies, een openluchtmuseum waar je leert over de oude beschavingen van de streek, van het neolithicum tot de Romeinse tijd. Een leuke leerzame activiteit voor het hele gezin!

archéosite Aubechies Beloeil

Archéosite d’Aubechies © Yoshimura

Condroz

Vlakbij Mozet maakt een archeoloog je wegwijs in de grotten van Goyet, ontdek deze prestigieuze prehistorische site. (Heropening einde 2021)

Vlakbij Sosoye is een ritje op de railbikes tussen Falaën en Maredsous een avontuur voor het hele gezin! Aan boord van een spoorwegfiets trap je de oude spoorlijn af en ontdek je op eigen tempo de prachtige vallei van de Molignée. Wandel of fiets langs de voormalige spoorlijn 150 Tamines – Dinant, nu omgevormd tot een RAVeL. En voor de nieuwsgierigen komen de indrukwekkende abdijen van Maredsous en Maredret je met open armen.

Falaen _Draisines de la Molignée et RAVeL

Falaen _Draisines de la Molignée et RAVeL

Op een steenworp afstand van het dorp Thon-Samson, kan je de mysterieuze geheimen van de aarde ontdekken. Breng een bezoek aan de grot van Scladina en het museum, een plaats van prehistorische opgravingen die deel uitmaakt van het uitzonderlijke erfgoed van Wallonië, en laat je onderdompelen in het verleden van onze beschaving. En voor wie het wat sportiever wil kan zich te voet of per fiets wagen op de RAVeL van de Maas, die langs het dorp loopt.

Fagne-Famenne

Bezoek Aquascope aan de oever van het meer van Virelles, bij Lompret. Deze educatieve ruimte dompelt je onder in het hart van een rijke en ongerepte natuur. Educatief en sportief gaan dan weer hand in hand op de RAVeL Lijn 156 die je aangenaam kan verrassen: bossen, coulissenlandschap, het veen, het kasteel van de Prinsen van Chimay, de Aquascope van Virelles, treinritje met de Drie Valleien, een rivier, natuurreservaten,… Keuze genoeg om de natuur te verkennen met je gezin!

Etang de Virelles Lompret

Etang de Virelles

Schattenjacht in Ny, Wéris and My :Liefhebber van geschiedenis én avontuur? Dan is Cranog Druïde echt iets voor jou: Verblijf met familie of vrienden in drie van onze “Mooiste Dorpen van Wallonië” in de Famenne: Ny, Wéris en My. Dit avontuur brengt je naar vervlogen tijden van een Belgische stam, de Pemanes, die meer dan 2000 jaar geleden in de Famenne leefden. Trek van dorp naar dorp en ontdek het erfgoed van deze drie prachtige dorpjes en de idyllische wegen die ze onlosmakelijk met elkaar verbinden. Wie kan de historische raadsels van de streek ontrafelen? Vertrek op schattenjacht met de app Gemotions en beleef een spannende speurtocht. Plezier gegarandeerd! Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

Sur les traces des Pémanes avec le druide Cranog Plus Beaux Villages de Wallonie

Sur les traces des Pémanes

Voor de actievelingen onder ons: My is het vertrekpunt voor vele wandel- en fietstochten. Een geweldige manier om het landelijke erfgoed en de streek te ontdekken. Gezellig uitstapje met het gezin naar het Domaine de Palogne of naar het kasteel Fort de Logne in Vieuxville, op een steenworp afstand. Ontdek de geschiedenis van deze middeleeuwse plaats met bijzondere voorwerpen uit het dagelijkse leven van de heren en ridders in een museum dat is ondergebracht in de oude boerderij “Bouverie”. Op zoek naar wat meer spanning? Rep je dan naar de kronkelende rivier de Ourthe, waar kajakkers, wandelaars en klimmers avontuurlijke tochten beleven!

Open de magische poorten van Riveo, op 5 kilometer van Ny, en betreed de wondere wereld van de rivier, vol diversiteit en natuurlijke rijkdommen om met je gezin te ontdekken! Spring vlakbij het dorp op de pre-RAVeL Lijn 620, voor een idyllische tocht door velden en bosjes tussen Hotton en Erezée.

Riveo à Hotton

Riveo à Hotton © Paris pour

Natuurlijke schoonheid bewonderen rond Vierves-sur-Viroin? Mis je kans niet en ga aan boord van de stoomtrein van de 3 Valleien, dwars door het dorp van Mariembourg naar Treignes! Jong en oud kunnen zich vermaken in het Stoomtreinmuseum, ondergebracht in het oude station van Treignes, met oude stoomlocomotieven en dieseltreinen. Houd onderweg even halt bij de Espace Arthur Masson aan de ingang van het dorp. Laat je onderdompelen in het leven van weleer of stap in de “Ecole d’Autrefois”, een klaslokaal gereconstrueerd zoals het was in 1932! Train je brein met het Timer Game door raadsels en tests op te lossen in minder dan 60 minuten! Explo’Village neemt je gezin op ontdekkingstocht door het dorp Olloy-sur-Viroin. Wie de mooie streek van Viroinval op een originele en ludieke manier wilt verkennen, Etats d’Ânes organiseert begeleide ezeltochten.

Chemin de Fer à Vapeur des 3 Vallées Mariembourg Treignes

© cfv3v

Vlakbij het dorp Wéris wacht een heel bijzondere verrassing: megalithische bouwwerken uit de eerste helft van het 3e millennium voor Christus. Dit is de best bewaarde site in Wallonië! Maak kennis met het “Duivelsbed” en de “steen Haina”. Bereid je bezoek voor in het Megalietenhuis, en kom meer te weten over de dolmens, de menhirs en hun ontwerpers…!

Weris site megalithique

Lotharingen

Geniet in Lotharingen van het uitzicht op de prachtige Semoisvallei, waarvan het water door het dorp Chassepierre stroomt. Beleef een avontuur op twee wielen met de RAVeL lijn 165 A, een fietstocht leid je door grote bosgebieden. Een absolute must in augustus is het “International Street Arts Festival”, het oudste festival in Europa gewijd aan straatkunst! Circusvoorstellingen, poppentheater, beeldende kunst, theater, dans en muziek zetten het hele dorp in beweging!

Festival de Chassepierre © PH Roland

55 Wandelingen Met het hele gezin

Ardennen
 • Laforêt
laforet

Laforêt: dorp van geheimzinnige legenden en fantastische verhalen

Korte wandelingen

Laforêt, een Ardens dorpje van de gemeente Vresse-sur-Semois, ligt op de linkeroever van de Semois.

Land van Herve
 • Olne

Olne: smaakvolle bestemming

Korte wandelingen

Te midden van een landschap dat het midden houdt tussen het zachtglooiende Land van Herve en het gevarieerde Ardens massief verraadt alleen de torenspits van de Église de aanwezigheid van het dorpje.

Ardennen
 • Gros-Fays
Gros-Fays

Gros-Fays: reflectie van de Ardennen

Lange wandelingen

Een groen eiland bebouwd met traditionele woningen uit leistenen; zo verschijnt Gros-Fays, omringd door weilanden en bebouwde velden.

Haspengouw
 • Mélin

Mélin: velden en wit dorp

Lange wandelingen

Op een boogscheut van Geldenaken bevindt zich Mélin, verborgen in een heuvelachtig landbouwgebied en omringd door bossen.

Condroz
 • Mozet
Mozet village Wallonie

Mozet: niet te missen natuur

Lange wandelingen

Mozet ligt verborgen in een groene omgeving, in de glooiingen van de Condroz-heuvels.

Land van Herve
 • Olne

Chasse au trésor "Totemus" de Olne

Korte wandelingen

Partez à la chasse aux trésors et (re)-découvrez les richesses du patrimoine du village de Olne

Condroz
 • Thon-Samson

Thon-Samson: een dorp tegen de heuvels

Lange wandelingen

Het dorpje Thon-Samson, in de Namense Condroz, ligt tegen een glansrijke achtergrond die uitkijkt op de valleien van de Maas en de Samson.

Fagne-Famenne
 • My
Frondaison à My

My: langs de Famenne

Lange wandelingen

In de Luikse Famenne-streek bekoort het rustige dorpje My alle erfgoedliefhebbers alsook enthousiaste wandelaars.

Lotharingen
 • Nobressart

Nobressart: tussen Lorraine en Ardenne

Lange wandelingen

Aan de rand van de Ardennen rekt Nobressart zich uit in een halfrond van zacht groen.

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne

Clermont-sur-Berwinne: vanuit de heuvels

Korte wandelingen

Lieve bezoekers, u die vanaf de 17de eeuwse kerk uitkijkt over Clermont, wordt u niet een beetje duizelig van al die fraaie weerhaantjes aan het firmament?

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne
Paysage de bocage à Olne

Clermont-sur-Berwinne: heuvels en bronnen van de Berwinne

Lange wandelingen

In Clermont belandt u midden in de unieke landschappen van het Land van Herve.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Aubechies

Aubechies: terug in de geschiedenis

Korte wandelingen

Aubechies is een groen dorpje, vlakbij Beloeil, in de provincie Henegouwen.

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne
 • Limbourg
 • Olne
 • Soiron
Barbançon

Buitengewone route: door het Land van Herve en Vesder

Routebeschrijving

Ga op ontdekking in de mooie streek van het Land van Herve en Vesder! Tijdens de tocht van een honderdtal kilometer toont deze route de schoonheid van de 4 Mooie Dorpen in de streek.

Haspengouw
 • Mélin

Mélin: het witte dorp

Korte wandelingen

Gelegen in een heuvelachtig en bebost landschap, is Mélin onweerstaanbaar vanwege het licht.

Ardennen
 • Gros-Fays
Gros-Fays

Gros-Fays: Ardense flair

Korte wandelingen

Met zijn traditionele huizen in leisteen kan Gros-Fays niet typischer Ardens zijn.

Condroz
 • Mozet
Bâti condruzien à Mozet

Mozet: land van gisteren, steen van nu

Korte wandelingen

Mozet is een dorpje met middeleeuwse allures. Het is omringd door velden, bossen en tuinen en deze versterken het groene kader van de omgeving.

Land van Herve
 • Soiron

Soiron: groene wildgroei van wouden

Lange wandelingen

Soiron is een afgelegen plek midden in een weelderige natuur met boomgaarden met verspreide hagen. Het neemt een knusse plek in een vallei gevormd door het heldere water van de Bola.

Condroz
 • Sosoye
Eglise Notre-Dame à Sosoye

Sosoye: een pareltje van de Molignée

Korte wandelingen

Of u uit Falaën of Maredret komt, de wilde en pittoreske meanders van de Molignée leiden u naar Sosoye.

Condroz
 • Crupet

Crupet: bossen en valleien rond Crupet

Lange wandelingen

Midden in een onstuimig reliëf, gevormd door een reeks uit de heuvels afdalende beekjes, rijst Crupet op.

Land van Herve
 • Soiron

Soiron: in het land van distels

Korte wandelingen

Soiron, gelegen in een dal waar de Bola doorheen stroomt en omringd door bosschages, boomgaarden en grasland, is als een discrete hide-away die u niet snel zal vergeten.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Aubechies
 • Montignies-sur-Roc

Boucle vélo 1: Balade de santé en terre hennuyère

Fietsroute

Cette boucle vélo de 90 kilomètres vous dévoile la beauté de 2 Beaux Villages et d'une région où il fait bon voir la vie en deux roues : le Plateau limoneux hennuyer.

Condroz
 • Celles
ermitage Saint Hadelin Celles

Celles: in de voetsporen van Sint-Hadelijn

Lange wandelingen

Celles, de authentieke parel van de Namense Condroz, ligt in de vallei van het riviertje Saint-Hadelin.

Fagne-Famenne
 • Wéris

Wéris: legendarisch land en legendestenen

Lange wandelingen

Welkom in een land rijk aan geschiedenis en legendes. Aan de rand van de Fagne-Famenne rijst Wéris op, midden in de best bewaarde megalithische site van Wallonië!

Fagne-Famenne
 • Lompret
Lompret

Lompret: een groen schrijn

Korte wandelingen

Het hartje van Lompret ligt op vijf kilometer van Chimay.

Fagne-Famenne
 • Wéris

Wéris: streek van legendestenen

Korte wandelingen

Aan de rand van Fagne-Famenne, waar de hoge beboste hellingen overgaan in een glooiend en kleurrijk landschap van akkers en weiden, ligt een traditioneel ogend dorpje.

Fagne-Famenne Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Barbençon
 • Lompret
 • Ragnies
 • Soulme
 • Vierves-sur-Viroin
Pays des Lacs

Speciale route: het Land van de Meren

Routebeschrijving

Vertrek voor een kennismaking met de mooiste Dorpen van Wallonië van het Land van de Meren! Op een reis van een honderdtal kilometer, dit circuit toont u de charme van 5 mooie dorpen van de streek.

Lotharingen
 • Nobressart

Nobressart: tussen droombeeld en toverij...

Korte wandelingen

Nobressart ligt middenin een glooiend amfitheater en te midden van een lieflijk landschap.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Ragnies

Ragnies: rond van de typische hoeven

Korte wandelingen

Ragnies, niet ver van Thuin gelegen aan het riviertje van de Marais, wordt in het zuiden omringd door het bos van Luiseul en in het noorden door het bos van Agaises.

Fagne-Famenne
 • Ny

Ny: langs de Isbelle-vallei

Lange wandelingen

De manier waarop steen en water subtiel in elkaar overvloeien verklaart de pracht van Ny.

Ardennen
 • Our
Eglise Saint-Laurent à Our

Our: land van tradities en toekomst

Korte wandelingen

Het dorp « Our » nestelt zich in de vallei van de Our, zachtjes uitgehold in de loop van de tijd.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Aubechies
Aubechies

Aubechies: een wandeling doorheen de tijd

Lange wandelingen

Met zijn eindeloze zicht op culturen en weilanden strekt het dorp Aubechies zich uit in een uitermate bucolisch of landelijk kader.

Condroz
 • Crupet
Crupet in de sneeuw

Crupet: langs de molen

Korte wandelingen

In het smalle dal van Crupet en haar bijrivieren zal u verrukt zijn door de bescheiden schoonheid van de huizen, sierlijk ingebed in een vredig en heuvelachtig landschap.

Fagne-Famenne
 • Vierves-sur-Viroin
Château des comtes de Hamal à Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin: een afspraak met de natuur

Korte wandelingen

Vanaf de hoogten zoomt u in op het dorp en het fraaie kasteel «des Comtes de Hamal».

Ardennen
 • Gros-Fays
 • Laforêt
 • Mirwart
 • Our

Speciale route-De Ardennen: authentiek én dichtbij

Routebeschrijving

Tijdens dit parcours van een negentigtal kilometer, ontdekt u onder meer de charmes van de 4 “Beaux Villages” om één van de meest symbolische regio's van Wallonië te ontdekken.

Fagne-Famenne
 • My
My ferme-château Wibin-Gillard

My: juweeltje tussen Ardennen en Condroz

Korte wandelingen

Herinnering aan een zeer machtige heerschappij, My wordt vanaf 874 vermeld.

Fagne-Famenne
 • Ny

Ny: stenen en fonteinen

Korte wandelingen

Gelegen in een weidse vallei met beboste kammen en waar twee riviertjes doorheen lopen, combineert het dorp op subtiele wijze steen en water.

Fagne-Famenne
 • Lompret

Lompret: meanders van de Eau Blanche

Lange wandelingen

Op een door groen overdekte plek duikt het kleine dorpje Lompret op, midden in een nauwe meander van de Eau Blanche.

Ardennen
 • Laforêt

Laforêt: langs de Semois

Lange wandelingen

Laforêt strekt zich uit langs de Semois, midden in het Ardense bosrijke massief.

Lotharingen
 • Torgny
TORGNY

Torgny: een dorpmet zuidelijke kleuren

Korte wandelingen

Torgny, een klein zuidelijk Lotharings dorp, leunend tegen een heuvelwand, wordt door het omringende Ardens massief beschermd tegen de noordoostenwind.

Condroz
 • Thon-Samson
Château-ferme de Thon

Thon-Samson: vanuit de heuvels

Korte wandelingen

Historisch waren het altijd twee gescheiden dorpen. Thon en Samson zijn vandaag verenigd in een tweeledige plaats die hun condruzische identiteit bevestigt.

Fagne-Famenne
 • Sohier
Sohier en fleurs

Sohier: dorp van talrijke kleuren

Korte wandelingen

Op de grens van de Famenne en de Ardennen komt u terecht in een groene omgeving waaruit een grijs silhouet oprijst – het geheel zal u zeker bevallen…

Ardennen
 • Mirwart
MIRWART

Mirwart: een kasteel genesteld in het groen

Korte wandelingen

Mirwart is een pittoresk dorpje waarop de tijd geen vat lijkt te hebben.

Condroz
 • Chardeneux
Habitat traditionnel à Chardeneux

Chardeneux: kleine parel van de echte Condroz

Korte wandelingen

En klein, maar levendig dorp dankzij zijn terroir en zijn inwoners. Dit typisch dorp van de « Echte Condroz » heeft heel wat verleidingen in huis.

Fagne-Famenne
 • Sohier

Sohier: landschapswandeling

Lange wandelingen

Met zijn op een heuvelrug uitgestrekte bebouwing ligt Sohier in een kleurrijk decor van weilanden, bossen en gewassen.

Condroz
 • Celles
Architecture Celles en Condroz

Celles: in de sporen van Sint-Hadelin

Korte wandelingen

Welkom in de sporen van Sint-Hadelin, in Celles, in de Naamse Condroz.

Fagne-Famenne
 • Barbençon
credits to Rita Van De Walle

Barbençon: streek van emotie en eeuwenoude stenen

Korte wandelingen

Het dorp, bakermat van de landsheren van Barbençon, was beroemd voor zijn glas- en marmerindustrie.

Plateau van de Henegouwse leemstreek
 • Montignies-sur-Roc
Place à Montignies_sur_Roc

Montignies-sur-Roc: het juweeltje van de Hauts-Pays

Korte wandelingen

Montignies-sur-Roc maakt deel uit van het Natuurpark van de Hauts-Pays en heeft zijn naam te danken aan de rots waarop de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat.

Condroz
 • Falaën

Falaën: kastelen, rotsen en rivieren

Lange wandelingen

Falaën ligt in de buurt van Maredsous en van de Molignée-vallei. Het onthult zijn kalkstenen woningbouw, waar de klokkentoren van de kerk alsook de drie hoge toren van de kasteelhoeve opduiken.

Condroz
 • Falaën

Falaën: tussen Meuse en Molignee

Korte wandelingen

Falaën met zijn grote verscheidenheid aan bouwkundig, industrieel, landschappelijk en cultureel erfgoed ligt ingebed in een glooiend landschap, en wordt gekenmerkt door de ruïnes van "Montaigle".

Land van Herve
 • Olne
Paysage de bocage à Olne

Olne: de heuvels via Vaux en het Bois d'Olne

Lange wandelingen

Olne ligt aan de voet van het Land van Herve en strekt zich uit te midden van weides en boomgaarden.

Lotharingen
 • Chassepierre
Chassepierre

Chassepierre: wanneer de Semois op het toneel komt!

Korte wandelingen

Chassepierre dankt ongetwijfeld zijn naam aan de twee Latijnse woorden « Casa Petra » die « Stenen huis » betekenen.

Condroz
 • Sosoye
Condroz Sosoye randonnée

Sosoye: de schoonheid van de Molignée

Lange wandelingen

Het verleidelijke dorpje Sosoye ligt verzonken in een diepe inham. Het verrijst op de plek waar de vallei lichtjes verbreedt en waar het water van de Molignée kabbelt.

Fagne-Famenne
 • Vierves-sur-Viroin
Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin: afspraak met de natuur

Lange wandelingen

Vierves-sur-Viroin ligt aan de oever van een rivier en kent een prachtige uitstraling tussen de omliggende groene weilanden en kalkstenen heuvels.

Fagne-Famenne
 • Soulme
Moulin de Soulme

Soulme: de naamse Venen op het einde van de weg

Korte wandelingen

Het dorp ligt ingebed in een fraaie groene omgeving, ver van de hoofdwegen, waardoor de straten hun traditionele sfeer hebben behouden.

Land van Herve
 • Limbourg

Limbourg: ongerepte natuur, een uitzonderlijk erfgoed

Korte wandelingen

De hoofdstad van het voormalige Hertogdom Limburg gold als een onneembare vesting. Deze voormalige bolwerk bekleedt immers een strategische locatie aan de oevers van de Vesder.

Zie andere inspiraties

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie