Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De top

  • Dorp : Beschermd architecturaal geheel bestaande uit traditionele Condruzische kalkstenen huizen 

  • Kasteel van Mozet (17e eeuw) : Het kasteel is gebouwd op een middeleeuwse kerker met een vierhoekige vorm, toegankelijk via een portiek met duiventil. 

  • Hoeve en toren van Royer (begin 17e eeuw) : Belangrijk kalkstenen gebouw waaruit een bijzondere torenportaal oprijst, oude majestueuze woning – Beschermd monument 

  • Mont Sainte-Marie : Een idyllisch gehucht met centraal de oude parochiekerk die zijn torenspits heeft verloren – Beschermd monument (op 2 km van het dorp) 

  • Grotten van Goyet : Bezoek een van de meest prestigieuze prehistorische sites van België en Europa (op 1 km van het dorp)Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië

  • Kunstparcours Six pas vers l’Art entre Samson et Lesse – “Brins de Mozet, … Brins de nature” (werk van B.Danse): Kunst in een hedendaagse benadering

Een dorp van steen en groen

Het is te midden van imposante boerderijen en rijke huizen, geflankeerd door prachtige tuinen, dat de kerk Saint-Lambert zich heeft teruggetrokken op de top van haar heuveltje. De vierkantshoeves herinneren aan het feit dat het dorpje Mozet reeds in de tijd van de Heren bestond: de boerderij van Douxflamme. Verwijzingen gaan terug tot 1289 met een toren die toebehoorde aan de Heren van Mozet, de boerderij van Royer (geklasseerde toren), en het kasteel van Mozet dat iets verderop op de heuvel werd gebouwd. Vroeger vonden de meeste landbouwactiviteiten in deze boerderijen plaats. Door de grijze kalksteen en de zwarte leien daken van de gebouwen straalt het dorp een zekere uniformiteit en charme uit. Het eeuwenoude centrum is beschermd erfgoed. Door de smalle straatjes stroomt een klein rustig beekje, de Tronquoy. 

Aan de rand van het dorp is de natuur prominent aanwezig: weiden, struikgewas en bossen vullen het idyllische en rustgevende landschap perfect aan. Een interpretatieparcours van 4 km met informatieborden gidsen je door het dorp. Maak je dag compleet met een uitstapje naar het gehucht Goyet. Ontdek de verborgen grotten en spelonken in Les Forges, evenals beschermde rotsen.

 

Maison du Tourisme Condroz-Famenne
Place Monseu, 23
5590 Ciney
Tél. : +32 (0) 86/ 40 19 22
Site web

 

Service Culture et Tourisme de Gesves
Chaussée de Gramptinne, 112
5340 Gesves
Tél. : + 32 (0) 83/ 67 02 14
Site web

Ontdek de mooiste dorpjes in de buurt

Breid uw bezoek aan Wallonië uit op VISITWALLONIA.BE

Visit Wallonia

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie