Onze 31 dorpen zitten vol met lokale smaken! Hen ontmoeten is zich laten verleiden door de Waalse gastronomie. Het gaat om het proeven van de regionale producten die elk gebied te bieden heeft. Het betekent de tijd nemen om je onder te dompelen in unieke plaatsen waar een authentieke en vriendelijke sfeer heerst, op zoek naar kleine "huisgemaakte" gerechten die worden aangeboden door gepassioneerde ambachtslieden.
Geniet van heerlijke smaken uit de mooiste dorpen van Wallonië!
Gelegen op het plein van Aubechies, bereidt Taverne Saint-Géry, met zijn authentieke en sfeervolle vintage inrichting een waar genot voor het oog en de smaakpapillen. Mis zeker ook niet Brasserie Dupont aan de rand van het dorp of de romige kazen van kaasmaker Jacquy Cange.
Proef lokale streekproducten in Montignies-sur-Roc bij Brasserie de l’Abbaye des Rocs en haar populaire bieren die zij produceert en exporteert, of bezoek de boerderij van Pype-Lievens en haar assortiment landbouwproducten. De speciaalzaak Vél-Honnelles weet je dan weer te overtuigen met zijn traditionele en lokale producten. En als je niet langer aan de verleiding kunt weerstaan, staan er picknicktafels tot je beschikking voor een gezellige pauze!
Sinds 1946 is Distilleerderij van Biercée actief in het mooie dorpje Ragnies en distilleert er, volgens de zuiverste traditie, de ongeëvenaarde “Eau de Villée”, “Noir d’Ivoir” en “Poire Williams n°1”. Een must voor fijnproevers! Maak de proeverij compleet in de brasserie van het etablissement of in het sfeervolle restaurant La Part des Anges, geniet van seizoensgebonden menu’s bereid met verse, biologische en plaatselijk geteelde producten. De Ferme de l’Escafène en zijn ambachtelijke slagerij bieden dan weer een breed scala aan biologische vleeswaren.
In Mélin is “Bisous bisous de Mélin” the-place-to-be, een culturele en landelijke bistro met een gezellig decor, waar locals en toeristen elkaar ontmoeten, een praatje slaan, samen iets drinken en een hapje eten in een gezellige sfeer! Op gastronomisch vlak heeft de streek een aangename verrassing voor jou in petto, La Villa du Hautsart, een must voor fijnproevers.
Celles is ook een plek van culinaire verwennerij. Naast een uitstekende slagerij en bakkerij voor fijnproevers, zijn er ook tal van restaurants die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen met hun regionale gastronomie, zoals chausson de Celles of het bier van Saint-Hadelin. Tradities, gezelligheid en heerlijke smaken zijn alvast nooit ver weg in Compagnie de la Terre de Celles !
Chardeneux is de enige plek in Wallonië waar de beroemde “Blueberries” (of bosbessen) worden geteeld. Met meer dan 5000 planten! Alles van dichtbij beleven? Dat kan! De jaarlijkse bosbessenoogst vindt plaats tussen 15 augustus en 15 oktober. Hier kan je naar believen bosbessen plukken. Want zeg nu zelf, eigen oogst smaakt beter, niet? In de buurt bieden slagerij Bebette en de Fromagerie du Gros Chêne je hun beste kwaliteitsproducten uit de streek aan.
Voor een ongeëvenaarde belevenis moet je in het dorp Falaën zijn! Elk jaar nodigt de broederschap van Li Crochon je uit voor haar gastronomische wandeling: zeven kilometer wandelplezier, onderbroken door culinaire stops in een muzikale sfeer terwijl je het dorp ontdekt. Het gastronomische restaurant La Fermette, gelegen in het dorp, biedt een verfijnde en smaakvolle keuken. Langs de tot RAVeL omgetoverde spoorbaan, is in een voormalig station het restaurant l’Artiste gevestigd waar de chef uitzonderlijke vleesbereidingen aan tafel brengt. Op de kaasboerderij van Chertin wordt koemelk veredeld tot een gouden genot waar kaasliefhebbers verschillende kazen kunnen proeven!
Voor je kaasproeverij moet je bij Fromagerie du Samson zijn, vlakbij Mozet ! Kies uit een ruim assortiment kazen, gemaakt met producten van zes plaatselijke boerderijen. Sommige kazen zijn zelfs met een medaille geprezen tijdens de wereldkampioenschappen kaas… Wie afzakt naar de Samson-vallei moet beslist even halt houden in taverne-restaurant Le Petit Pont voor een lekker biertje op het terras of heerlijke hap.
In de vallei van de Molignée, in Sosoye, kan je de typische streekgerechten proeven in restaurant Les Montagnards, gevestigd in de oude gemeenteschool. En wie de smaak te pakken heeft, kan de lokale producten ter plaatse kopen. Vlakbij biedt de befaamde abdij van Maredsous brood, kaas, bier, appelsap en confituur om van te proeven. Eveneens in de buurt is “Vachement Ferme“ hét adres voor al het lekkers uit de regio en de hoeveproducten van een familieboerderij die al meer dan 40 jaar bestaat. In l’Escargotière de Warnant, gelegen in de prachtige Molignée-vallei, worden de petit gris-escargots al meer dan 25 jaar in ere gehouden. Een waar genot voor de liefhebbers!
Mis je kans niet om in de buurt van het dorp Clermont-sur-Berwinne de kaas van Herve te (her)ontdekken, een van de bekendste producten van de streek en de enige Belgische kaas met een BOB. Wie kaas zegt, zegt ook stroop in Herve. Een bezoek aan de Siroperie Artisanale d’Aubel is dan ook een must. Hier wordt al vijf generaties lang traditionele peren- en appelstroop gemaakt volgens het voorouderlijke recept van de boerderijen uit de streek, een heerlijke aanvulling op de kaas. En de smaakavonturen zijn nog niet voorbij. In het oude station van Herve neemt het l’Espace des Saveurs et Découvertes je mee op een virtuele smaaktocht door het hart van de dorpen, op verkenning naar de streekproducten van Herve. Om af te sluiten in een hemelse sfeer, bezoek de abdij van Val-Dieu. Sinds zijn oprichting in 1216 brouwen en schenken ze hier het authentieke abdijbier Val-Dieu !
Op zoek naar een sfeervolle plek voor een gastronomisch verblijf in het dorp Limbourg? In het hart van het historische centrum serveert Brasserie Saint-Georges, die het label Bistrot de Terroir®, toegekend heeft gekregen, een uitgebreide keuze aan heerlijke streekgerechten, vergezeld van een van de 100 speciale bieren op de kaart!
Wie afzakt naar Olne, moet zeker de lèv’gos proeven: deze regionale specialiteit is een zoete worst met rozijnen. Een originele en verrassende smaak, maar zeker lekker! Deze traditie, die sinds 1979 door het broederschap Lèv’gos in ere wordt gehouden, wordt aangeboden op de regionale markten of in de slagerijen van de streek. De “Ferme dans l’assiette“ verzorgt kant en klare pakketten met rundvlees, groenten, fruit, zuivelproducten en andere lokale en/of biologische producten.
In Soiron is een klein kruidenierswinkeltje, D’un coin à l’autre, waar alleen maar lokale producten verkrijgbaar zijn. Ontdek de speciaalbieren, appelsappen, kazen uit de streek, gerookte worsten, honing, confituur,… Vertoef in een 18e-eeuwse sfeer bij Taverne de Soiron of in het restaurant le Vieux Soiron en proef van hun specialiteiten van het huis. En last but not least verruim je geest of beter smaakpapillen in de wijnwinkel “Les Amis du bon Bourgogne“. Pâtisserie Theunissen laat je dan weer smukken van een heerlijk assortiment broden, gebak, koffiekoeken en anders lekkers. De perenvlaai is een delicatesse!
In Barbençon is het terras van l’Auberge du Lac de ideale plek om uit te rusten langs het water en te genieten van eenvoudige, lokale gerechten in een vriendelijke sfeer.
Het restaurant L’Eau blanche is een vaste waarde voor fijnproevers in het dorp Lompret. Laat je onderdompelen in gastronomische hoogstandjes in een gezellige sfeer. Langs de rivier kan je genieten van een plaatselijke specialiteit: escaveche, een visgerecht geconserveerd in een azijnsaus.
Voor heerlijke verse hoeveproducten moet je bij boerderij Henry Lathuraz zijn, gelegen aan de uitgang van het kleine dorpje Soulme.
In Wéris bieden de dorpsrestaurants, zoals Les lanternes (Bistrot de Terroir®) of La Pierre levée, een creatieve regionale keuken geserveerd in een gemoedelijke sfeer. Maak kennis met een gastronomische tussenstop bekroond in het sterrenrestaurant, Le Cor de chasse, en laat je verrassen met de moderne culinaire keuken op het ritme van de seizoenen, dit alles in een omgeving die rustiek en elegantie combineert.
Dicht bij de glooiende landschappen van de Semoisvallei in Gros-Fays, word je ondergedompeld in de dorpssfeer van een ouderwets café, genoemd naar zijn eerste eigenaar, Café Lallemand. Niet ver daarvandaan, in Bièvre, moet je zeker even stoppen bij “Saveurs de Fruits“, een klein familiebedrijf dat fruitwijnen, confituurbloemen, gelei en andere streekproducten vervaardigt.
Voor een gastronomische tussenstop in de Ardennen, is het dorpje Our zeker een aanrader. Zo kan je kiezen voor het tweesterrenrestaurant La Table de Maxime met zijn heerlijke degustatiemomenten, of voor de Terrasses de l’Our, waar brasserie en bistronomie harmonieus worden verenigd aan de oever van de rivier.
Het dorp Chassepierre heeft voor elk wat wils op culinair vlak. La Vieille Ferme is een oude stal die is getransformeerd tot restaurant waar je in een zuiderse sfeer kunt genieten van gerechten geïnspireerd door de lokale keuken van de Gaumais en de Ardennen. In Relais de Chassepierre kan je onder het genot van een streekbiertje proeven van de authentieke keuken, bereid met hart en passie… En niet te vergeten de heerlijke Chocolats d’Edouard (Florenville), die met liefde moeten worden geproefd om ten volle van al hun smaken te kunnen genieten!
In het dorp Nobressart is de kruidenierswinkel een begrip van heinde en ver. Hier stap je binnen in een wereld vol nostalgie, zoals onze grootouders die kenden. In de rekken van “Epices & Tout” vind je alles wat je nodig hebt om lekkere streekgerechten te bereiden, waaronder deze specialiteiten: worstjes uit Gallië, kazen, wijnen, quiche lorraine, eendenborst… Kortom, genoeg om van te watertanden! Niet ver daarvandaan kan de verleiding groot zijn om romige verse honing te proeven, of kippen, parelhoenders en zuivelproducten rechtstreeks van de boerderij. En niet te vergeten Brasserie de Metzert, in Metzert, waar een assortiment bieren met unieke en originele smaken wordt geschonken.
Met zijn gunstig microklimaat en zijn zacht glooiend reliëf telt het dorp Torgny drie wijngaarden in een Provençaalse sfeer: “Le Poirier du Loup“, “Les Fouchères” en “L’épinette“. Een ontdekkingsreis naar de wijnen van alhier! Laat je verwelkomen in het hart van het dorp in brasserie-restaurant La Romanette met een gezellig terras naast het oude washuis.
De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.
Meer informatie