Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Architecture Celles en Condroz

Celles

In een vallei omringd door heuvels, onthult Celles zijn verborgen schatten langs de straten. Ontdek het romantische kasteel en de collegiale kerk, een prachtig meesterwerk van de Romaanse kunst!

Provincie : Namen Gemeente : Houyet Regio : Condroz
Bezoek dit dorp
Chardeneux

Chardeneux

In het hart van de Condroz ligt Chardeneux, een juweeltje in een ongerepte, landelijke omgeving. De smalle straatjes met prachtige stenen gebouwen nodigen uit tot een wandeling.

Provincie : Namen Gemeente : Somme-Leuze Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Crupet

Crupet ligt in een groene omgeving, bezaaid met beekjes en typische straatjes waar in het verleden molens draaiden. Het dorp wordt gekenmerkt door zijn grot, zijn duivel en zijn versterkte woning.

Provincie : Namen Gemeente : Assesse Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Falaën

Wie de torens van de prestigieuze kasteelhoeve wil bewonderen, zal de duizend-en-één bochten in de valleien van de Molignée en de Flavion moeten doorkruisen, de sfeervolle kronkels van Falaën.

Provincie : Namen Gemeente : Onhaye Regio : Condroz
Bezoek dit dorp
Mozet village Wallonie

Mozet

Tussen bosjes, weiden en tuinen, ontwaakt Mozet langzaam uit zijn middeleeuwse lethargie: het kasteel en de huizen van leisteen en lokale steen, alsook grotten en spelonken vertellen zijn verhaal.

Provincie : Namen Gemeente : Gesves Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Sosoye

Sosoye strekt zich uit langs de hoofdweg aan de oever van de rivier, begeleid door het ritmische gekabbel van de Molignée. De kalkstenen huizen zijn genesteld aan de voet van de berg Ranzinelle.

Provincie : Namen Gemeente : Anhée Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Thon-Samson

Thon en Samson hebben hun krachten gebundeld: Thon en zijn prachtige Condruzische gebouwen heeft zich laten verleiden door de natuurlijke rijkdom van Samson.

Provincie : Namen Gemeente : Andenne Regio : Condroz
Bezoek dit dorp

Presentatie

De Condroz is een overgangsgebied tussen de vruchtbare grond van de noordelijke leemplateaus en de minder vruchtbare grond van het zuiden.

Dit geheel van landschappen, dat in het noorden wordt omgeven door de geul Samber-en-Maas, bestaat uit een golvend plateau dat zich aan weerszijden van de vallei van de Boven-Maas uitstrekt. Dankzij erosie is het reliëf van de Condroz in opeenvolgende golfbewegingen gebeeldhouwd, waarbij relatief harde zandsteen heuvels worden afgewisseld met zachtere laagvlakten van kalksteen, het natuurlijke karakter van de Condroz.

Door het vegetatiedek worden de landschappen van Condroz gekenmerkt door een zeer bijzondere topografie: glooiende hellingen van het reliëf worden bewerkt, valleien zijn bedekt met weiden en de heuveltoppen worden bedekt door beboste bergmassieven.

Natuurlijk erfgoed

Het landschap van de Condroz, in het noorden omringd door de Samber en Maas, is een golvend plateau dat zich uitstrekt aan weerszijden van de vallei van de Boven-Maas. Door erosie is het reliëf van de Condroz in golven gebeeldhouwd, met afwisselend harde zandstenen bergkammen en zachtere kalkstenen laagvlakten. Deze golven zijn kenmerkend voor het natuurlijke karakter van de streek. Maar ook de vegetatie accentueert het bijzondere landschap van de Condroz: de glooiende hellingen van het reliëf worden bewerkt, de valleibodems zijn bezaaid met weiden, en de toppen zijn bedekt met bossen.

Het kenmerkende landelijke landschap van de Condroz valt onder het gemengde Openfield-model. Door de landelijke ruimte zo te organiseren, wordt een open agrarisch landschap gecreëerd. Het is evenzeer gewijd aan weilanden als aan niet-gesloten teelten. Het gemengde Openfield is opgezet volgens een concentrische structuur. Die bestaat uit een kern van woningen, omgeven door weilanden, gevolgd door akkerland en tenslotte een bebost gebied. De geologie van de Condroz geeft een beter beeld van het gebied. In de eerste plaats komen op de lagere kalksteenhellingen met arme gronden weilanden voor. Vervolgens worden de zacht glooiende hellingen, met goed gedraineerde bodems en bedekt met voedselrijk slib, gebruikt voor gewassen. Tot slot zijn de zandstenen bergkammen, met hun weinig vruchtbare zandgronden, begroeid met bossen.

Bouwkundig erfgoed

Plaatselijke dorpen liggen vaak onderaan de hellingen, of net onder de heuveltoppen. Zij worden gekenmerkt door een dichte bebouwing langs de bergkammen. Enkele andere dorpen bevinden zich op de vlakten van de valleien. De opstelling van de gebouwen varieert nogal en berust meer op de behoefte aan een goede oriëntatie van het huis dan op een door de weg bepaalde oriëntatie. De huizen zijn vaak halfvrijstaand, doch behouden de dorpen een open structuur met veel boomrijke zones. Buiten de dorpen zijn woningen zeldzamer. Gebouwen in het landschap zijn voornamelijk grote boerderijen of kastelen, met een bijzonder historisch belang.

Het Condruzische huis is hoog en ondiep, met een vrij lange voorgevel. De meeste huizen zijn een gelijkvloerse woning. Dit betekent dat alle vertrekken van het gebouw op de begane grond liggen en zich onder één dak bevinden. Maar je kunt ook complexere ruimtelijke eenheden in het landschap zien. Ze hebben kleine bijgebouwen die al dan niet loodrecht op het hoofdgebouw staan. Deze inrichting voorziet een circulatie- of werkruimte met een open binnenplaats.

Bij grotere boerderijen sluit een muur de binnenplaats af, die alleen toegankelijk is via een hek of een poort. De traditionele huizen van de Condroz zijn gebouwd met lokale materialen, gewonnen uit de talrijke steengroeven in de streek. Naargelang de streek hebben de gevels de grijzige tinten van kalksteen en de warmere tinten van zandsteen. Soms zijn de stenen bekleed met wit pleisterwerk. Het gebruik van grijze leien en dakpannen is typisch, terwijl rode dakpannen zeldzamer zijn.

Maison du Tourisme de Condroz-Famenne
Place Monseu 23, 5590 Ciney
Tél. : +32 (0) 86 40 19 22
Site web

Nieuws

 • Our

DE ROMANTISCHE NACHT

Agenda Nieuws

Beleef een magische en romantische nacht in het hart van onze Mooiste Dorpen van Wallonië

 • Mirwart

NIEUW/ Kasteel Mirwart: hotel - restaurant - evenementenlocatie

Nieuws

Bent u op zoek naar een verblijfplaats voor een weekend, een gastronomische pauze, een evenement of een seminarie? Kom dan naar het betoverende decor van Kasteel Mirwart!

 • Falaën

NIEUW/ Forge-Toi in Falaën

Nieuws

Opening van een keuken met karakter in het mooie dorp Falaën (Onhaye).

 • Crupet

Passeur de Terroir - Crupet

Nieuws

Marcel Dauwen is een gepassioneerd vrijwilliger. Al jaren ontfermt hij zich over het "Klein Erfgoed", in het bijzonder dat van Crupet, zijn lievelingsdorp.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

NIEUW/ Welkom op de nieuwe website van de Mooiste Dorpen van Wallonië!

Nieuws

Een nieuw ontwerp en nieuwe functies voor onze nieuwe website! We leggen het je allemaal uit!

 • Sosoye

"L'eau de vie" de Sosoye, par Norska

Geen onderdeel van een categorie

Circuit "Zes stappen naar Kunst tussen Samson en Lesse": "L’eau de vie de Sosoye", bedacht en gerealiseerd door de kunstenares Norska, heeft zojuist zijn plaats gevonden in het hart van het dorp Sosoye!

 • Mozet
 • Thon-Samson

Zes stappen naar kunst tussen Samson en Lesse

Nieuws

Oproep tot het indienen van projecten voor de dorpen Thon-Samson en Mozet

 • Wéris

De "Vier Muzikale Seizoenen van de BWV" - Akte III: KLASSIEK / WERELDMUZIEK CONCERT

Agenda

DUO KIASMA (Pierre Fontenelle op cello en Frin Wotter op accordeon) zal werken ten gehore brengen van: Vivaldi - Rameau - Villa-Lobos - Piazzola - Garcia-Fons- Traditionele Ierse muziek)

 • Limbourg

Romantische wandeling

Agenda

Wandeling van +/- 5Km rond het dorp over wegen, paden en weiden

 • Saint-Remy-Geest

Het NETWERK van de Mooiste Dorpen van Wallonië groeit!

Nieuws

Het dorp SAINT-REMY-GEEST, gelegen in de gemeente JODOIGNE, is toegetreden tot "Les Plus Beaux Villages de Wallonie"!

 • Chassepierre
 • Nobressart
 • Torgny
Ferme classée à Torgny

ARTISTIEKE FOTOWEDSTRIJD

Nieuws

Bent u een professionele fotograaf, een liefhebber of gewoon een amateur?
Doe mee aan onze eerste fotowedstrijd en laat de schoonheid van onze regio zien.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

DEBATTEN OVER STADSUITBREIDING!

Dienst stadsplanning

Tussen oktober en december 2020 werden de "Arènes du Territoire" georganiseerd door de acht Maisons de l'Urbanisme, met als doel na te denken over de problematiek van de Waalse ruimtelijke ordening. 

 • Wéris

Landschappelijke en stedenbouwkundige analyse van het dorp Wéris

Dienst stadsplanning

De Stedenbouwkundige Huizen van de "Mooiste Dorpen van Wallonië" en "Famenne-Ardenne" nodigen u uit om het Dorp Wéris te ontdekken of te herontdekken.

 • Celles
village_celles

Paasconcert "PHENIX" in Celles

Geen onderdeel van een categorie

De vereniging van de Mooiste Dorpen van Wallonië stelt op de radiogolven van verschillende plaatselijke televisiezenders een concert voor dat is opgenomen in de Collegiale kerk Saint-Hadelin in Celles.

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.