Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De mooiste dorpen van Wallonië, een romantische bestemming

De Mooiste Dorpen van Wallonië bieden u de ontmoeting van uw emoties en uitzonderlijke plaatsen met, als onderscheidingsteken, een harmonie tussen natuur en cultuur. In de Mooiste Dorpen van Wallonië is er geen gebrek aan plaatsen om onvergetelijke en romantische momenten te beleven!

Het Waalse platteland trakteert je op idyllische plekjes en adembenemende landschappen, ideaal voor een weekendje weg.

credits to Rita Van De Walle

Barbençon © Rita photographie

Maak een wandeling in de natuur, rust u even uit in de schaduw van een prachtige boom of zoek het wat hoger met een uniek uitzicht, slenter door de straten en steegjes van een dorp om oude gebouwen te ontdekken, bezoek een sprookjeskasteel, proef de smaken van het land of geniet van een romantisch etentje in een sterrenrestaurant, breng een magische nacht door in een charmant of bijzonder hotel…

credits to Jonathan Parisi

Nuit Romantique 2019 à Barbençon © Jonathan Parisi

Een uitstapje naar de Mooiste Dorpen van Wallonië betekent de tijd nemen om je te laten verrassen door het authentieke karakter en de herinneringen aan lang vervlogen tijden!

Laat je meeslepen door de magie en de charme van onze 31 karaktervolle dorpen!

Emotions romantiques dans la campagne deBarbençon

Rita photographie

Het Henegouwse leemplateau

In een spel van water en groen, schaduw en licht vormen het kasteel van Beloeil en zijn prachtige Franse tuin het ideale kader voor een romantisch moment op een steenworp afstand van het dorp Aubechies.

Château de Beloeil

Château de Beloeil

Condroz

Ontdek aan de rand van Celles, op een rotsachtige uitloper en met uitzicht over de vallei van de Lesse, een van de mooiste middeleeuwse kastelen van België. Waan je voor even in het kasteel van Doornroosje, met zijn prachtige torens en houtwerk. Het kasteel van Vêves, uitgeroepen tot uitzonderlijk erfgoed in Wallonië, lijkt wel het decor van een sprookje te zijn! Verblijf in het hart van het dorp in een romantisch 19e eeuws pand. Sluit af met een korte klim naar de kluizenaarswoning van Saint-Hadelin. Het adembenemende uitzicht zal je nog lang bijblijven!

Chateau de Vêves

© Chateau de Vêves

Vlakbij Falaën halen de ruïnes van het kasteel van Montaigle de poëet in jou naar boven! Met een vleugje fantasie reis je terug in de tijd naar de Middeleeuwen. De valleien van de Molignée en de Maas onthullen ook de romantische overblijfselen van oude forten. De ideale uitvalsbasis voor een heerlijk uitje voor twee!

 

Anhée

Reporter on the road

Vervolg wandelenderwijs door de vallei van Molignée tot aan Sosoye en zijn prachtig landschap vanaf de beschermde site “Montagne de Ranzinelle”, stroomafwaarts van de abdij van Maredsous.

Condroz Sosoye randonnée

Joseph Havenne

Land van Herve

Andere streek, andere romantische oorden in het Land van Herve!

In Clermont-sur-Berwinne heb je keuze uit verschillende accommodaties en gastronomische adresjes, zoals de Charmes-Chambertin in een uitzonderlijk gebouw uit 1739 of de gîte van het kasteel van Crawhez en zijn wellness, ingericht in een oude boerderij naast het kasteel uit 1551. Maak je verblijf nog aangenamer met een bezoekje aan het Place de la Halle. Zijn voormalige stadhuis verspreid zich over de hoofdweg en doet nu dienst als trouwzaal. Niet voor niets luidt hier het gezegde: “in Clermont trouwen we op straat”!

Nuit Romantique à Clermont-sur-Berwinne

Olivier Laublin

Op naar het dorp Limbourg, kuier over het plein Saint-Georges en door de steegjes met charmant bewaarde huizen. Snuif de middeleeuwse sfeer op van de vestingmuren, kastelen, kerk en fontein. Deze voormalige vesting biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en is het ideale vertrekpunt voor idyllische wandelingen door de met heggen begroeide velden van het Land van Herve of om de groene Ardennen in te trekken.

Limbourg romantisme

Limbourg Olivier Laublin

Fagne-Famenne

Verken de streek Fagne-Famenne en mis zeker niet de grootste megalithische site van België, aan de rand van het dorp Wéris. Dolmens, menhirs en legendarische stenen dompelen je onder in een sfeer vol mysterie. Voor een gezellige pauze zijn er tal van charmante terrasjes en restaurants in de buurt!

Ardennen

Mirwart is de plek bij uitstek voor een romantisch weekend in de Ardennen: het prachtige kasteel, volledig gerenoveerd, verwelkomt je voor een ontspannend verblijf in een betoverende omgeving. En na een verjongingskuur in de prachtige voorzieningen van de thermen vol comfort, vind je vast de energie om door de vallei van de Lhomme te trekken voor een portie zen, niet?

Château de Mirwart

default

Verblijf in een van de gezellige logementen van Our en sluit je romantisch uitje heerlijk af met een gastronomisch diner voor twee in een intieme sfeer. De rivier de Our en zijn stromen lopen door het dorp en brengen je helemaal tot rust bij een wandeling.  

Romantische nachten in de Mooiste Dorpen van Wallonië

Naar jaarlijkse gewoonte, op de zaterdag na midzomernacht, word je getrakteerd op het melodieuze ritme van de Mooiste Dorpen van Wallonië.

Les Nuits Romantiques dans les Plus Beaux Villages de Wallonie

Stéphane Sabbe

Tijdens de Romantische Nacht in de Mooiste Dorpen van Wallonië ervaar je betovering en romantiek op een plek van schoonheid en traditie!

Kom en bewonder historische erfgoed vol vervlogen herinneringen in een harmonieuze sfeer.

Geef magie een kans en geniet van een romantische avond op bijzondere plekken!

Nuit Romantique 2019 à Ny

Nuit Romantique 2019 à Ny © Pascal Dandrimont

De Mooiste Dorpen van Wallonië hebben hun ❤️ op de juiste plek!

15 Wandelingen Romantische mijmeringen

Ardennen
 • Mirwart
MIRWART

Mirwart: een kasteel genesteld in het groen

Korte wandelingen

Mirwart is een pittoresk dorpje waarop de tijd geen vat lijkt te hebben.

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne
 • Limbourg
 • Olne
 • Soiron
Barbançon

Buitengewone route: door het Land van Herve en Vesder

Routebeschrijving

Ga op ontdekking in de mooie streek van het Land van Herve en Vesder! Tijdens de tocht van een honderdtal kilometer toont deze route de schoonheid van de 4 Mooie Dorpen in de streek.

Land van Herve
 • Limbourg

Limbourg: van de vesting tot de neus van Napoleon

Lange wandelingen

De oude vesting van Limbourg was de hoofdstad van het oude Hertogdom Limburg. Boven een smalle bocht van de Vesder ligt het tegen een rotsachtige bergrug.

Condroz
 • Falaën

Falaën: kastelen, rotsen en rivieren

Lange wandelingen

Falaën ligt in de buurt van Maredsous en van de Molignée-vallei. Het onthult zijn kalkstenen woningbouw, waar de klokkentoren van de kerk alsook de drie hoge toren van de kasteelhoeve opduiken.

Ardennen
 • Mirwart

Mirwart: oneindig groen

Lange wandelingen

Natuurliefhebbers zullen zeker de uitgestrekte bossen kunnen waarderen die het dorp Mirwart omringen.

Condroz
 • Celles
Architecture Celles en Condroz

Celles: in de sporen van Sint-Hadelin

Korte wandelingen

Welkom in de sporen van Sint-Hadelin, in Celles, in de Naamse Condroz.

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne
Paysage de bocage à Olne

Clermont-sur-Berwinne: heuvels en bronnen van de Berwinne

Lange wandelingen

In Clermont belandt u midden in de unieke landschappen van het Land van Herve.

Ardennen
 • Gros-Fays
 • Laforêt
 • Mirwart
 • Our

Speciale route-De Ardennen: authentiek én dichtbij

Routebeschrijving

Tijdens dit parcours van een negentigtal kilometer, ontdekt u onder meer de charmes van de 4 “Beaux Villages” om één van de meest symbolische regio's van Wallonië te ontdekken.

Condroz
 • Celles
ermitage Saint Hadelin Celles

Celles: in de voetsporen van Sint-Hadelijn

Lange wandelingen

Celles, de authentieke parel van de Namense Condroz, ligt in de vallei van het riviertje Saint-Hadelin.

Fagne-Famenne
 • Wéris

Wéris: legendarisch land en legendestenen

Lange wandelingen

Welkom in een land rijk aan geschiedenis en legendes. Aan de rand van de Fagne-Famenne rijst Wéris op, midden in de best bewaarde megalithische site van Wallonië!

Condroz
 • Falaën

Falaën: tussen Meuse en Molignee

Korte wandelingen

Falaën met zijn grote verscheidenheid aan bouwkundig, industrieel, landschappelijk en cultureel erfgoed ligt ingebed in een glooiend landschap, en wordt gekenmerkt door de ruïnes van "Montaigle".

Land van Herve
 • Clermont-sur-Berwinne

Clermont-sur-Berwinne: vanuit de heuvels

Korte wandelingen

Lieve bezoekers, u die vanaf de 17de eeuwse kerk uitkijkt over Clermont, wordt u niet een beetje duizelig van al die fraaie weerhaantjes aan het firmament?

Fagne-Famenne
 • Barbençon
Lac et château de Barbençon

Barbençon: aan de voet van het meer

Lange wandelingen

Het leven in dit geschiedenisrijke dorp is onlosmakelijk verbonden met de heerlijkheid van Barbençon.

Lotharingen
 • Chassepierre

Chassepierre: verrassende Semois

Lange wandelingen

Chassepierre geniet faam omwille van zijn Internationale Straatkunstenfestival. Maar ook zijn idyllische kader te midden van de Semoi kan zeker bekoren.

Land van Herve
 • Limbourg

Limbourg: ongerepte natuur, een uitzonderlijk erfgoed

Korte wandelingen

De hoofdstad van het voormalige Hertogdom Limburg gold als een onneembare vesting. Deze voormalige bolwerk bekleedt immers een strategische locatie aan de oevers van de Vesder.

Zie andere inspiraties

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie