Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Barbençon

Zijn middeleeuwse burcht is de poort naar de geschiedenis van de marmerbewerkers en glasblazers. Het historische centrum staat vol met karaktervolle huizen terwijl het meer uitnodigt tot ontspanning.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Beaumont Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Lompret

Lompret bewaart een kostbare schat: de natuur. Met het silhouet van het oude feodale kasteel nog in het vizier stroomt de Eau Blanche, een royale rivier, rond de majestueuze, eeuwenoude taxusbomen.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Chimay Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

My

Midden in het dorp, tussen de vroegere kasteelhoeve, de vierkantshoeve en de kalkstenen kerk verschijnt de oude lindeboom met zijn 3,77 m wijde omtrek.

Provincie : Namen Gemeente : Ferrières Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Ny

Tussen de lichtgrijze en donkergrijze tinten hoor je een harmonieus samenspel tussen de kalkstenen woningen van Ny en de vele fonteinen. Het zingende water sust de steegjes met een zachte melodie.

Provincie : Namen Gemeente : Hotton Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Sohier en fleurs

Sohier

Blauwe, rode, paarse en gele kleuren sieren de gevels van de huizen in de hoofdstraat. In Sohier zijn bloemen even belangrijk als zijn kasteel.

Provincie : Namen Gemeente : Wellin Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Soulme paysage

Soulme

Dit dorpje, beschermd achter de heuvel die over de vallei van de Hermeton uitkijkt, bestaat uit een vijftigtal mooie huizen en stenen boerderijen en leeft nog op het ritme van de seizoenen en het veld

Provincie : Namen Gemeente : Doische Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin

Het ligt tegen een helling en ontvouwt zijn straten, steegjes en trappen als een waterval naar de Viroin. De huizen worden omringd door een uitzonderlijke flora en fauna en staan onderaan het kasteel.

Provincie : Namen Gemeente : Viroinval Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Wéris

Aan de bocht van een pad duikt een stenen bed op, leeg! Deze streek is gekend voor zijn legendes. Verder charmeert het dorp je met zijn fleurige huizen van zandsteen en vakwerk.

Provincie : Namen Gemeente : Durbuy Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Presentatie

De regio Fagne-Famenne is een uitgestrekt dal waarin talrijke waterwegen samenvloeien. Uitgestrekt tussen het Condruzische plateau en de beboste massieven van de Ardennen, vormt dit geheel van landschappen een vrij rustig reliëf en kenmerkt zich door afwisselende bosstroken en weiden, waar dorpjes schuilgaan.

Het bijzondere landschap, de “Calestienne”, omzoomt de leistenen laagvlakten van de Fagne (ten westen van de Maas) en de Famenne (ten oosten van de Maas) en vormt zo een overgangsgebied naar de rand van het Ardense plateau. Dit smalle kalksteenplateau is bezaaid met langgerekte heuvels die “tiennes” worden genoemd.

Natuurlijk erfgoed

Uitgestrekt tussen het Condruzische plateau en de beboste massieven van de Ardennen, vormt dit geheel van landschappen een vrij rustig reliëf en kenmerkt zich door afwisselende bosstroken en weiden, waar dorpjes schuilgaan. Het bijzondere landschap, de “Calestienne”, grenst aan de leistenen laagvlakten van de Fagne (ten westen van de Maas) en de Famenne (ten oosten van de Maas) en vormt zo een overgangsgebied naar de rand van het Ardeense plateau. Dit smalle kalksteenplateau is bezaaid met langgerekte heuvels die “tiennes” worden genoemd.

Binnen deze natuurlijke structuur vestigden de mensen zich hoofdzakelijk in het zuidelijke deel van de regio, op zoek naar de overgangsgebieden tussen het kalkplateau en de leisteen laagvlakte, die meer geschikt waren voor de bouw van dorpen. Het landschapsgebied van de Fagne-Famenne heeft een agrarische infrastructuur die behoort tot het open-veldmodel met overwegend grasland.

Het verschil in bodemgebruik was dus afhankelijk van het reliëf. De leisteen lagen van de valleien, met hun onvruchtbare bodem, zijn het toneel van weilanden en boomgaarden waar nog enkele heggen overblijven als niet gesnoeide rijen struiken. Op de vlakten van het kalkplateau, die rijk zijn aan voedingsstoffen, worden gewassen zonder begroeiing verbouwd, terwijl op de steilste hellingen bossen en kalkgraslanden te vinden zijn. Deze ooit door schapen begraasde graslanden verbergen een natuurlijke omgeving met een uitzonderlijke biodiversiteit.

Bouwkundig erfgoed

In de Famenne hebben de meeste dorpen een hoge dichtheid van woningen, met gebouwen dicht bij elkaar, maar niet aaneengesloten. De dorpen liggen vaak op een helling en zijn in lagen op het reliëf gebouwd, waarbij de bodem van de laagvlakte wordt vermeden. Aan de kant van de Fagnard zijn dorpen vaak een verspreide nederzetting.

Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse
Place de l’Etang 15, 6900 Marche-en-Famenne
Tél. : +32 (0) 84 34 53 27
Site web

Nieuws

 • Our

DE ROMANTISCHE NACHT

Agenda Nieuws

Beleef een magische en romantische nacht in het hart van onze Mooiste Dorpen van Wallonië

 • Mirwart

NIEUW/ Kasteel Mirwart: hotel - restaurant - evenementenlocatie

Nieuws

Bent u op zoek naar een verblijfplaats voor een weekend, een gastronomische pauze, een evenement of een seminarie? Kom dan naar het betoverende decor van Kasteel Mirwart!

 • Falaën

NIEUW/ Forge-Toi in Falaën

Nieuws

Opening van een keuken met karakter in het mooie dorp Falaën (Onhaye).

 • Crupet

Passeur de Terroir - Crupet

Nieuws

Marcel Dauwen is een gepassioneerd vrijwilliger. Al jaren ontfermt hij zich over het "Klein Erfgoed", in het bijzonder dat van Crupet, zijn lievelingsdorp.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

NIEUW/ Welkom op de nieuwe website van de Mooiste Dorpen van Wallonië!

Nieuws

Een nieuw ontwerp en nieuwe functies voor onze nieuwe website! We leggen het je allemaal uit!

 • Sosoye

"L'eau de vie" de Sosoye, par Norska

Geen onderdeel van een categorie

Circuit "Zes stappen naar Kunst tussen Samson en Lesse": "L’eau de vie de Sosoye", bedacht en gerealiseerd door de kunstenares Norska, heeft zojuist zijn plaats gevonden in het hart van het dorp Sosoye!

 • Mozet
 • Thon-Samson

Zes stappen naar kunst tussen Samson en Lesse

Nieuws

Oproep tot het indienen van projecten voor de dorpen Thon-Samson en Mozet

 • Wéris

De "Vier Muzikale Seizoenen van de BWV" - Akte III: KLASSIEK / WERELDMUZIEK CONCERT

Agenda

DUO KIASMA (Pierre Fontenelle op cello en Frin Wotter op accordeon) zal werken ten gehore brengen van: Vivaldi - Rameau - Villa-Lobos - Piazzola - Garcia-Fons- Traditionele Ierse muziek)

 • Limbourg

Romantische wandeling

Agenda

Wandeling van +/- 5Km rond het dorp over wegen, paden en weiden

 • Saint-Remy-Geest

Het NETWERK van de Mooiste Dorpen van Wallonië groeit!

Nieuws

Het dorp SAINT-REMY-GEEST, gelegen in de gemeente JODOIGNE, is toegetreden tot "Les Plus Beaux Villages de Wallonie"!

 • Chassepierre
 • Nobressart
 • Torgny
Ferme classée à Torgny

ARTISTIEKE FOTOWEDSTRIJD

Nieuws

Bent u een professionele fotograaf, een liefhebber of gewoon een amateur?
Doe mee aan onze eerste fotowedstrijd en laat de schoonheid van onze regio zien.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

DEBATTEN OVER STADSUITBREIDING!

Dienst stadsplanning

Tussen oktober en december 2020 werden de "Arènes du Territoire" georganiseerd door de acht Maisons de l'Urbanisme, met als doel na te denken over de problematiek van de Waalse ruimtelijke ordening. 

 • Wéris

Landschappelijke en stedenbouwkundige analyse van het dorp Wéris

Dienst stadsplanning

De Stedenbouwkundige Huizen van de "Mooiste Dorpen van Wallonië" en "Famenne-Ardenne" nodigen u uit om het Dorp Wéris te ontdekken of te herontdekken.

 • Celles
village_celles

Paasconcert "PHENIX" in Celles

Geen onderdeel van een categorie

De vereniging van de Mooiste Dorpen van Wallonië stelt op de radiogolven van verschillende plaatselijke televisiezenders een concert voor dat is opgenomen in de Collegiale kerk Saint-Hadelin in Celles.

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.