Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Barbençon

Zijn middeleeuwse burcht is de poort naar de geschiedenis van de marmerbewerkers en glasblazers. Het historische centrum staat vol met karaktervolle huizen terwijl het meer uitnodigt tot ontspanning.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Beaumont Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Lompret

Lompret bewaart een kostbare schat: de natuur. Met het silhouet van het oude feodale kasteel nog in het vizier stroomt de Eau Blanche, een royale rivier, rond de majestueuze, eeuwenoude taxusbomen.

Provincie : Henegouwen Gemeente : Chimay Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

My

Midden in het dorp, tussen de vroegere kasteelhoeve, de vierkantshoeve en de kalkstenen kerk verschijnt de oude lindeboom met zijn 3,77 m wijde omtrek.

Provincie : Luik Gemeente : Ferrières Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Ny

Tussen de lichtgrijze en donkergrijze tinten hoor je een harmonieus samenspel tussen de kalkstenen woningen van Ny en de vele fonteinen. Het zingende water sust de steegjes met een zachte melodie.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Hotton Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Sohier en fleurs

Sohier

Blauwe, rode, paarse en gele kleuren sieren de gevels van de huizen in de hoofdstraat. In Sohier zijn bloemen even belangrijk als zijn kasteel.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Wellin Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Soulme paysage

Soulme

Dit dorpje, beschermd achter de heuvel die over de vallei van de Hermeton uitkijkt, bestaat uit een vijftigtal mooie huizen en stenen boerderijen en leeft nog op het ritme van de seizoenen en het veld

Provincie : Namen Gemeente : Doische Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp
Vierves-sur-Viroin

Vierves-sur-Viroin

Het ligt tegen een helling en ontvouwt zijn straten, steegjes en trappen als een waterval naar de Viroin. De huizen worden omringd door een uitzonderlijke flora en fauna en staan onderaan het kasteel.

Provincie : Namen Gemeente : Viroinval Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Wéris

Aan de bocht van een pad duikt een stenen bed op, leeg! Deze streek is gekend voor zijn legendes. Verder charmeert het dorp je met zijn fleurige huizen van zandsteen en vakwerk.

Provincie : Luxemburg Gemeente : Durbuy Regio : Fagne-Famenne
Bezoek dit dorp

Presentatie

De regio Fagne-Famenne is een uitgestrekt dal waarin talrijke waterwegen samenvloeien. Uitgestrekt tussen het Condruzische plateau en de beboste massieven van de Ardennen, vormt dit geheel van landschappen een vrij rustig reliëf en kenmerkt zich door afwisselende bosstroken en weiden, waar dorpjes schuilgaan.

Het bijzondere landschap, de “Calestienne”, omzoomt de leistenen laagvlakten van de Fagne (ten westen van de Maas) en de Famenne (ten oosten van de Maas) en vormt zo een overgangsgebied naar de rand van het Ardense plateau. Dit smalle kalksteenplateau is bezaaid met langgerekte heuvels die “tiennes” worden genoemd.

Natuurlijk erfgoed

Uitgestrekt tussen het Condruzische plateau en de beboste massieven van de Ardennen, vormt dit geheel van landschappen een vrij rustig reliëf en kenmerkt zich door afwisselende bosstroken en weiden, waar dorpjes schuilgaan. Het bijzondere landschap, de “Calestienne”, grenst aan de leistenen laagvlakten van de Fagne (ten westen van de Maas) en de Famenne (ten oosten van de Maas) en vormt zo een overgangsgebied naar de rand van het Ardeense plateau. Dit smalle kalksteenplateau is bezaaid met langgerekte heuvels die “tiennes” worden genoemd.

Binnen deze natuurlijke structuur vestigden de mensen zich hoofdzakelijk in het zuidelijke deel van de regio, op zoek naar de overgangsgebieden tussen het kalkplateau en de leisteen laagvlakte, die meer geschikt waren voor de bouw van dorpen. Het landschapsgebied van de Fagne-Famenne heeft een agrarische infrastructuur die behoort tot het open-veldmodel met overwegend grasland.

Het verschil in bodemgebruik was dus afhankelijk van het reliëf. De leisteen lagen van de valleien, met hun onvruchtbare bodem, zijn het toneel van weilanden en boomgaarden waar nog enkele heggen overblijven als niet gesnoeide rijen struiken. Op de vlakten van het kalkplateau, die rijk zijn aan voedingsstoffen, worden gewassen zonder begroeiing verbouwd, terwijl op de steilste hellingen bossen en kalkgraslanden te vinden zijn. Deze ooit door schapen begraasde graslanden verbergen een natuurlijke omgeving met een uitzonderlijke biodiversiteit.

Bouwkundig erfgoed

In de Famenne hebben de meeste dorpen een hoge dichtheid van woningen, met gebouwen dicht bij elkaar, maar niet aaneengesloten. De dorpen liggen vaak op een helling en zijn in lagen op het reliëf gebouwd, waarbij de bodem van de laagvlakte wordt vermeden. Aan de kant van de Fagnard zijn dorpen vaak een verspreide nederzetting.

Maison du Tourisme Famenne-Ardenne Ourthe & Lesse
Place de l’Etang 15, 6900 Marche-en-Famenne
Tél. : +32 (0) 84 34 53 27
Site web

Maison du Tourisme Ourthe-Vesdre-Amblève
Rue de Louveigné 3, 4920 Remouchamps
Tél. : +32 (0) 4 384 35 44
Site web

Maison du Tourisme Pays des Lacs
Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt
Tél. : +32 (0) 71 14 34 83
Site web

Maison du Tourisme de la Forêt de Saint-Hubert
Place du Marché, 15 6870 Saint-Hubert
Tél. : +32 (0) 61 61 30 10
Site web

 

Prolongez aussi votre visite en Wallonie sur VISITWALLONIA.BE

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie