Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Presentatie

Dit landschappelijke geheel situeert zich in het noordwesten van Wallonië en omvat het gebied van Henegouwen dat zich aan weerszijden van de vlakte van de Haine uitstrekt. Net zoals de andere leemgebieden heeft het Henegouwse leemplateau een zacht en homogeen reliëf dat bestaat uit vlakten en laagvlakten die door talrijke vlakke valleien worden doorkruist. Her en der versieren kleine heuvels en rivieren dit vredige landschap. Alleen het “Heuvelland”, gelegen in het noordoosten van Doornik, verschilt in deze landstreek door zijn heuvelachtige karakter en coulisselandschap.

Natuurlijk erfgoed

Het Henegouwse leemplateau, gelegen in het noordwesten van Wallonië, groepeert de Henegouwse gebieden aan weerszijden van de vlakte van de Haine. Evenals de andere leemgebieden heeft het een zacht, gelijkmatig reliëf van vlakten en lage plateaus met vlakke valleien. Alleen het “Pays des Collines” (Heuvelland) is heuvelachtiger.

Het landschap van het Henegouwse plateau is ingericht volgens het Openfield-model. De regio wordt dan ook gekenmerkt door de bijna uitsluitende aanwezigheid van gewassen en de afwezigheid van omheiningen rond de velden. De meeste dorpen zijn gegroepeerd in dorpskernen, d.w.z. zonder duidelijke organisatie, en omgeven door weiden. Andere weilanden bevinden zich op de bodem van de valleien, meer golvend en gevormd door de waterlopen van de regio. Verder bestaat het landschap uit grote velden, onderbroken door enkele grote geïsoleerde boerderijen. Op de steilere hellingen en de minder vruchtbare bodems komen beboste gebieden voor. Deze indeling resulteert in wegen en paden in de vorm van een ster, die van de dorpskernen naar de gewassen of naar andere dorpen leiden.

Opnieuw is het “Pays de Collines” anders ingedeeld. Net als het Land van Herve is het georganiseerd als een coulisselandschap, een bijzonder bezienswaardig fenomeen. De weilanden zijn omheind door heggen, en de dorpen zijn kleiner, met meer verspreide woningen.

Bouwkundig erfgoed

De dorpen hebben een zeer typische architectuur. Huizen hebben slechts één ruimte, vaak zonder verdieping en niet erg diep, met een schuin dak. In de loop van de 19e eeuw werden de gebouwen geleidelijk verhoogd met een halve verdieping en vervolgens met een hele verdieping. Buiten de dorpen wisselen boerderijen van verschillende grootte het landschap af. Van het uit één stuk gebouwde “blokhuis” tot de boerderij met een ingesloten binnenplaats, het bouwkundig erfgoed van het Henegouwse plateau kent een grote verscheidenheid.

Het merendeel van de huizen draagt de donkerrode tinten van de baksteen en het oranje van de dakpannen. Deze warme kleuren charmeren het landschap. In het noorden worden de huizen gekenmerkt door het witgekalkte metselwerk, terwijl in het zuiden de donkere tinten van de leien en grijze dakpannen opvallen.

Maison du Tourisme de la Wallonie Picarde
Quai Saint-Brice 35, 7500 Tournai
Tél. : +32 (0) 69 78 98 16
Site web

Maison du Tourisme de la Région de Mons
Grand Place 27, 7000 Mons
Tél. : +32 (0) 65 33 55 80
Site web

Maison du Tourisme Pays des Lacs
Route de la Plate Taille 99, 6440 Boussu-lez-Walcourt
Tél. : +32 (0) 71 14 34 83
Site web

 

Prolongez aussi votre visite en Wallonie sur VISITWALLONIA.BE

Nieuws

 • Gros-Fays

GROS-FAYS - INTO this WOOD

Geen onderdeel van een categorie

INTO this WOOD, daar gaan we weer! Natuur, muziek en dans!

 • Chardeneux

"Balades et vous" à Chardeneux !

Geen onderdeel van een categorie

Voor de 12e keer verwelkomt het mooie dorp Chardeneux wandelaars voor "Balades et Vous", het festival van thematische wandelingen!

 • Ragnies

Fête "Autrefois Ragnies"

Geen onderdeel van een categorie

Op zaterdag 20 augustus zullen Ragnies en zijn inwoners terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Tijdens het festival zal het dorp leven zoals het in 1900 was met vele activiteiten.

 • Montignies-sur-Roc
Place à Montignies_sur_Roc

ROMANTISCHE WANDELING in MONTIGNIES-SUR-ROC

Geen onderdeel van een categorie

Trek op zaterdag 10 september 2022 naar Montignies-sur-Roc, de "parel van de Hauts-Pays", voor een wandeling van 6 km om kennis te maken met een betoverend cultureel en natuurlijk erfgoed en diverse activiteiten!

 • Chassepierre

48e editie van het "Festival international des Arts de la Rue"

Agenda Nieuws

De 48e editie van het "Festival international des Arts de la Rue" van Chassepierre laat u, aan de hand van eigenzinnige creaties, bekende verhalen herbeleven en herzien

 • Mozet

Six pas vers l’art entre Samson et Lesse/ oproep tot projecten voor het dorp MOZET.

Nieuws

In het kader van het project « Six pas vers l’art entre Samson et Lesse », oproep tot het indienen van projecten voor de installatie van een kunstwerk in het dorp MOZET.

 • Torgny

BALADE ROMANTIQUE in TORGNY

Agenda Geen onderdeel van een categorie

Wandel op zaterdag 27 augustus 2022 door het mooie Lotharingse dorp Torgny tijdens een 6,5 km lange wandeling met entertainment.

 • Nobressart

FOTO EXHIBITIE "Regards sur la Lorraine" in NOBRESSART

Agenda Geen onderdeel van een categorie

De reizende tentoonstelling "Regards sur la Lorraine" verlaat de oevers van de Semois en de Chassepierre en neemt haar intrek in het hart van het mooie dorp Nobressart.

 • Chassepierre
 • Nobressart
 • Torgny

Fototentoonstelling

Agenda Nieuws

Openluchttentoonstelling van de foto's van de winnaars van de wedstrijd "Regards sur la Lorraine" in het hart van de 3 dorpen van Lotharingen.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

NIEUW/ Brochure 'Authenticité dans les Plus Beaux Villages de Wallonie' - editie 2022-2023

Nieuws

Onze nieuwe brochure "Les Plus Beaux Villages de Wallonie-L'Authenticité à portée de main" is uit! Ontdek het hier!

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.