Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De molen van Soulme is prachtig gerestaureerd en ligt op een rustige plek langs de Hermeton. Het bestaan ervan wordt reeds in de 15e eeuw bevestigd. Heropgebouwd in het begin van de 16e eeuw, werd het een zogenaamde “banale” molen: de molenaar betaalde een jaarlijkse huur die voorkomt in de registers van de abdij van Florennes.

In zijn huidige staat dateert het gebouw uit de 17e en het begin van de 18e eeuw. De datum 1774 is op verschillende plaatsen gegraveerd, met name op een steen bij de molenstroom. Deze in de tweede helft van de 17e eeuw aangelegde molenstroom brengt het water van de stroomopwaarts gelegen dam naar de molen, gaat ondergronds onder het molenerf door en komt een paar meter voor het eerste rad weer in de open lucht. De molen wordt gecompleteerd door de molenaarswoning en de bijgebouwen waar graan en meel werden opgeslagen, beide daterend van het einde van de 17e eeuw; alsmede een 19e-eeuwse schuur en broodoven.

Samen met het terrein en de werken die stroomopwaarts (dam, regeldeuren op de Hermeton, gekanaliseerd bereik, poorten voor het wiel) en stroomafwaarts (brug over de Hermeton, duiker over het bereik) zijn gebouwd, is de molen van Soulme geklasseerd als monument.

Vandaag de dag is er een gîte ingericht.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

ANCIEN MOULIN

Chem. du Vieux Moulin – 5680 Soulme

MAISON DU TOURISME PAYS DES LACS

Route de la Plate Taille, 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt

+32(0)71/14 34 83

www.cm-tourisme.be 

OFFICE DU TOURISME DE DOISCHE

Rue du Bois du Fir, 115 – 5680 Doische

+32(0)82/74 49 42

www.doische.be 

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie