Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De kalkgraslanden zijn onlosmakelijk verbonden met de valleien van de Calestienne en de Viroin, met hun processies van bloemen en kort gras op steile hellingen.

Deze door de natuur en de mens gevormde kalkgrasvelden zijn het resultaat van een combinatie van een dunne bodem die rijk is aan calciumcarbonaat, optimale zonneschijn en de praktijk, tot het begin van de 19e eeuw, van extensieve begrazing.

Elke morgen werd de kudde toevertrouwd aan een herder die ze liet grazen op de grazige hellingen van de tiennes (kalkstenen heuvels). Schapen en geiten verhinderden zo de hergroei van planten. Met het stopzetten van deze traditionele praktijken is het grootste deel van de kalkgraslanden spontaan weer door het bos gekoloniseerd.

De kalkgraslanden, die getuigen van niet meer toegepaste agro-pastorale praktijken, worden thans beheerd met het oog op het behoud van hun grote biologische rijkdom, aangezien zij in de loop der tijden een uitzonderlijke biodiversiteit hebben ontwikkeld die bestaat uit zeldzame soorten, waaronder talrijke submediterrane soorten.

Naast hun grote ecologische waarde vormen deze kalkgraslanden een historisch en landschappelijk erfgoed dat moet worden beschermd en verbeterd.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

MAISON DU TOURISME PAYS DES LACS

Route de la Plate Taille, 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt

+32(0)71/14 34 83

www.cm-tourisme.be 

OFFICE DU TOURISME DE VIROINVAL

Rue Vieille Église, 5 – 5670 Nismes

+32(0)60/31 16 35 

www.viroinval.be 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie