Our,Een vredige plek tussen twee bruggen
Our en zijn rivier delen een vallei die in de loop der tijd door erosie is uitgehold. De oude lage zandstenen huizen, typisch voor de Ardennen, zijn hier goed bewaard gebleven.
Our en zijn rivier delen een vallei die in de loop der tijd door erosie is uitgehold. De oude lage zandstenen huizen, typisch voor de Ardennen, zijn hier goed bewaard gebleven.
|
Ten noorden van het gehucht overspant een prachtige stenen halve maanbrug de Our, een zijriviertje van de Lesse. De brug brengt je naar de vallei en het centrum van het dorp. Een vijftigtal oude huizen en boerderijen leiden er een rustig bestaan. Deze lage huizen, meestal opgetrokken in zandsteen, weerspiegelen de typische Ardense bouwstijl: boerderij met meerdere cellen, omheinde boerderij, kleine daglonerswoning… De kerk Saint-Laurent domineert het dorp en is sinds 1983 geklasseerd als beschermd monument.
Tussen het dorp en de molen heeft de rivier de Our een kleine kloof gevormd. Een wirwar van rotsen belemmert de loop van de rivier. Langzaam kronkelt het heldere water tussen de gladde stenen verder weg in de donkere kloven en met zijn ontelbare watervallen. Op de steile hellingen rond het dorp overheerst het bos waar fietsers en wandelaars de omgeving en het landschap op een adembenemende manier kunnen ontdekken. Eenmaal terug in het dorp is het heerlijke moment aangebroken om aan tafel te schuiven, want Our is ook een trekpleister voor zijn gastronomie met gerenommeerde sterrenchefs.
De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.
Meer informatie