Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Festiviteiten in de Mooiste Dorpen van Wallonië

De Mooiste Dorpen van Wallonië is ook een hulde aan de festiviteiten doorheen de geschiedenis van onze prachtige streek! Profiteer dan ook van deze unieke gelegenheid om in een betoverende en unieke sfeer intense momenten van gezelligheid te beleven! Voor op je 'must-do'-lijstje!

Het Henegouwse leemplateau

Cultuurliefhebbers zijn begin augustus meer dan welkom voor een theatervoorstelling in het kasteel van Montignies-sur-roc! Het weekend van 15 augustus staat alles in het teken van trekpaard. Gedurende drie dagen (her)ontdek je de ambachten die met deze robuuste paarden worden uitgeoefend, en zijn er tal van evenementen en wedstrijden!

MONTIGNIES theatre au chateau C Royal Syndicat d'Initiative du Haut Pays

Théâtre au château à Montignies-sur-Roc © Royal Syndicat d’Initiative du Haut Pays

Haspengouw

Het Haspengouwse Mélin is een van die dynamische en feestelijke dorpen waar ambachtelijke tentoonstellingen, wijn- en tuinfeesten de streek opfleuren tijdens de zomerse maanden!

fete des jardins melin

Fête des jardins de Mélin © Qualité Village Mélin

Condroz

Begin mei vindt in Celles een grote demonstratie plaats van geallieerde militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog met historische reconstructies. De Compagnie de la Terre de Celles vereeuwigt de plaatselijke folklore, met drie jaarlijkse evenementen die de traditie in ere houden: de verjaardag van Saint Hadelin, de processie van Foy-Notre-Dame en het kapittel van de laatste zondag van augustus. En op de nationale feestdag van 21 juli is de jaarlijkse rommelmarkt een ware belevenis in het hart van het dorp!

 

Celles

Compagnie de la Terre de Celles © François Delfosse

Elk jaar nodigt de broederschap Li Crochon je uit voor haar gastronomische wandeling: terwijl je het dorp Falaën ontdekt, wordt deze wandeling van zeven kilometer afgewisseld met culinaire stops begeleid door sfeervolle muziek!

Land van Herve

Het Land van Herve straalt duidelijk de kleuren van zijn dorpsfeesten uit.

Tijdens het laatste weekend van juni (oneven jaren) trakteert “Olne Autrefois” je twee dagen lang op festiviteiten waarbij de oude huizen en smalle straatjes enkele tientallen ambachtslieden verwelkomen die de Waalse ambachtskunst van weleer doen herleven. De herinneringen aan dorpsverleden worden terug opgerakeld met oude vergeten ambachten, dansen en volksmuziek.

Zin om de straten van het dorp Soiron op een andere manier te ontdekken? “Soiron on Stage” vrolijkt het dorp op met hilariteit en magie. Dit is hét evenement van de maand augustus dat je niet mag missen!

pays de herve Soiron sur scène

Soiron sur scène © Shane Caroli

 

Fagne-Famenne

In Barbençon zorgt de jaarlijkse Grand Feu (zondag na vette dinsdag) voor een unieke sfeer en veel gezelligheid! Ontdek in het weekend van 15 augustus de Groothertogin en haar processie ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van het Licht. En niet te vergeten de traditionele en geklasseerde Les Marches de l’Entre-Sambre et Meuse (marsen tussen Samber en Maas)!

In het dorp My is de traditionele “Lentemarkt” (Marché de Printemps) het hoogtepunt van de feestdag 1 mei. Duizenden bezoekers lopen door de straten van het dorp om het werk van lokale kunstenaars en ambachtslieden te ontdekken.

Voor bierliefhebbers is Sohier het mekka van de Belgische bieren tijdens het “Weekend van het Speciaalbier” in februari. Met meer dan 120 speciale bieren om te ontdekken in een muzikale sfeer, is dit een belangrijk evenement in de regio dat de moeite waard is!

Elk jaar in februari doopt Vierves-sur Viroin zich om in een groot carnavalfeest, met als hoogtepunt de fanfare op mardi gras (vette dinsdag), gevolgd door de popverbranding. Haal al je zottigheid naar boven en ga verkleed door de dorpsstraten om dit folkloristische evenement mee te maken. En ontdek in alle hilariteit een van de oudste carnavals van het land!

carnaval Vierves-sur-viroin

Carnaval de Vierves-sur-Viroin © François Delfosse

Ardennen

In Laforêt organiseert de vzw “l’Ardennaise” al meer dan 40 jaar haar traditionele braderie van ambachten en muziek (eind juli). Hier wordt ambachtelijk vakmanschap gecombineerd met streekproducten in een ontspannen muzikale sfeer!

Lotharingen

Het dorp Chassepierre transformeert elk jaar eind augustus in een befaamde bestemming met zijn “Internationale Street Art Festival”, het oudste festival in Europa gewijd aan straatkunsten. Op het programma prijken 50 professionele gezelschappen uit de hele wereld die jong en oud weten te bekoren met hun theater, dans, circus, muziek, poppenspel en beeldende kunst… Een uniek evenement om in je agenda te zetten.

Festival de Chassepierre © PH Roland

Jaarlijks wordt op de derde zondag van juli de “Foire Artisanale de Torgny” georganiseerd, een evenement waaraan een honderdtal ambachtslieden en kunstenaars uit de streek deelnemen. Maak kennis met de smaken van de streek, met de wijnbouwers van Torgny en met straatanimatie en andere muzikale en artistieke optredens. Een gezellige gelegenheid om te ontdekken, te proeven, te ontmoeten of gewoon de sfeer op te snuiven in een bijzondere omgeving!

Fête artisanale de Torgny Lorraine

Fête artisanale de Torgny © WBT- David Samyn

Romantische nachten van de Mooiste Dorpen van Wallonië

De Mooiste Dorpen van Wallonië ondergedompeld in een romantische sfeer… houd je agenda alvast vrij op zaterdag na midzomernacht.

Nuit romantique 2017 Chassepierre

Nuit Romantique 2017 à Chassepierre © Plus Beaux Villages de Wallonie

Tijdens de Romantische Nacht in de Mooiste Dorpen van Wallonië ervaar je betovering en romantiek op een plek van schoonheid en traditie!

Kom en bewonder historische erfgoed vol vervlogen herinneringen in een harmonieuze sfeer. Geef magie een kans en geniet van een romantische avond op bijzondere plekken!

Les Nuits Romantiques dans les Plus Beaux Villages de Wallonie

Nuit Romantique 2018 à Thon-Samson © Stéphane Sabbe

De Mooiste Dorpen van Wallonië hebben hun ❤️ op de juiste plek!

Zie andere inspiraties

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie