Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Aan de voet van de vallei, waar de rivier de Molignée zich een weg baant, verheft de “Montagne de Ranzinelle” zich met zijn steile kalkstenen hellingen boven de gebouwen van het dorp. Onlosmakelijk verbonden met de ziel van Sosoye, is het de oorsprong van de bijnaam van de inwoners, “Montagnards” genoemd.

Naast zijn landschappelijke kwaliteiten verbergt de “Berg” talrijke schatten en is hij een van de juwelen van ons natuurlijk erfgoed: geklasseerd als staatsnatuurreservaat en site van groot biologisch belang sinds 1999, verbergen de kalkgrasvelden die de hellingen bedekken een in België zeldzame flora (wilde orchideeën, …) en een rijke en diverse fauna (soorten van submediterrane oorsprong, …).

Het is de combinatie van een droge, voedselarme bodem en de vele zonneschijn op het terrein die de ontwikkeling van deze uitzonderlijke biodiversiteit heeft bevorderd. Deze kalkgraslanden zijn tot het begin van de 19e eeuw door de mens aangelegd als gevolg van extensieve begrazing: elke ochtend werd de kudde van het dorp toevertrouwd aan een herder die ze moest laten grazen op de met gras begroeide hellingen van de tiennes (kalkheuvels). Schapen en geiten verhinderden zo de hergroei van planten, waardoor dit bijzondere natuurgebied tot ontwikkeling kon komen.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

RÉSERVE NATURELLE

Rue Par de la l’eau, 1 – 5537 Sosoye

EXPLORE-MEUSE
Avenue Colonel Cadoux, 8
5500 Dinant
+32(0)82/22 28 70

www.exploremeuse.be

SYNDICAT D’INITIATIVE D’ANHÉE MEUSE-MOLIGNÉE 

Rue de la Molignée, 8 – 5537 Anhée

+32(0)/82 61 39 00

www.meusemolignee.be

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie