Het megalithische site van Wéris
Een belangrijke megalithische site waar de "elementen" over een lengte van bijna 8 km en een breedte van 300 m op één lijn staan - Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
Een belangrijke megalithische site waar de "elementen" over een lengte van bijna 8 km en een breedte van 300 m op één lijn staan - Uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
Op het Calestienne-plateau, dat zich uitstrekt tussen de Famenne en de Ardenne, vormt het megalithische veld van Wéris een alignement van ongeveer 8 km lang en 300 m breed.
Het is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed in Wallonië en bestaat uit twee dolmens van het type “overdekte steeg” en vijf sites van menhirs van puddingsteen (Oppagne, Danthine, Morville, Heyd en Ozo).
De Dolmens (“stenen tafels”) zijn collectieve graven waarin de doden werden gelegd.
Wat de Menhirs (“lange stenen”) betreft, deze kunnen verschillende functies hebben gehad: grensmarkeringen of wegwijzers, herdenkingszuilen…
In Wéris dateren de bouwwerken uit het einde van het neolithicum (ongeveer 3.000-2.800 v. Chr.), een prehistorische periode waarin de mens sedentair werd en zich toelegde op veeteelt en landbouw.
Het is niet duidelijk welke betekenis deze uitlijning heeft. Misschien moeten we deze monumenten in verband brengen met de natuurlijke rotsen op de heuvel (zoals de “Haina Stone”). Vormde het ensemble, als een soort visuele markering in het landschap, een “kalender” die verband hield met de loop van de zon tijdens de perioden van de equinoxen en zonnewendes?
Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.
CHAMP MEGALITHIQUE
Rue des dolmens, 45 – 6940 Wéris
MAISON DU TOURISME FAMENNE-ARDENNE OURTHE & LESSE
Place de l’étang,15 – 6900 Marche-en-Famenne
+32(0)84/34 53 27
OFFICE COMMUNAL DU TOURISME ET SYNDICAT D’INITIATIVE DE DURBUY
Place aux Foires, 25 – 6940 Durbuy
+32(0)86/66 01 80
+32(0)86/21 24 28
De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.
Meer informatie