Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Als een natuurlijke schildwacht richt het terrein van Franc Bois zijn steile hellingen, begroeid met esdoornbosjes, op de loop van de Eau Blanche en biedt het een opmerkelijk panorama over het dorp Lompret.

Deze bevoorrechte situatie heeft de mens sinds de oudheid aangetrokken. Hier werden talrijke vuurstenen en werktuigen uit het paleolithicum (30.000 v. Chr.) ontdekt. Daarna volgde de bouw van een Gallisch en vervolgens een Romeins vestingwerk, vandaar de gangbare naam “Romeins kamp”.

De site van Franc Bois, die sinds 2013 is opgenomen in de lijst van het uitzonderlijk erfgoed van Wallonië, is een van de juwelen van ons Waals natuurlijk erfgoed. Er zijn enkele opmerkelijke planten, zoals de tweebladige Scilla.

Maar het is vooral de aanwezigheid van een van de zeldzame inheemse taxusbomen die dit tot een prestigieuze plaats maakt. Volgens de legende hebben Romeinse soldaten de vele taxusbomen geplant: volgens de overlevering moest elke soldaat die in een vreemd land sneuvelde, om eeuwige rust te krijgen, begraven worden met een uit zijn geboorteland meegebrachte taxusbes… Voor de meer Cartesianen zijn het veeleer de bijzondere bodemgesteldheid in combinatie met de zonneschijn van de plaats die de ontwikkeling van deze soort hebben bevorderd.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

MAISON DU TOURISME PAYS DES LACS

Route de la Plate Taille, 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt

+32(0)71/14 34 83

www.cm-tourisme.be 

SYNDICAT D’INITIATIVE DE CHIMAY

Rue de Noailles, 6 – 6460 Chimay

+32(0)60/21 18 46

www.visitchimay.be 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie