Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

In de straat die het plein aan de ene kant en de kerk en het kasteel aan de andere kant verbindt, heeft de voormalige boerderij Jospein een opmerkelijk entreegebouw. Het volume bestaat uit een gebouw van twee verdiepingen en wordt doorboord door een centraal portaal. Daarachter ligt het erf, omgeven door een woning en de verschillende bijgebouwen.

Het schilddak is bedekt met leisteen en heeft twee dakkapellen die de ingang van de koets omlijsten. Leisteen, een uitzonderlijk materiaal in deze slibrijke streek, was het voorrecht van opmerkelijke gebouwen. Door zich te onderscheiden van plaatselijke materialen onderstreept het de status van het gebouw in het dorpsleven, een status die ook blijkt uit de zorg die is besteed aan de architectonische details: een bakstenen gevel met een zandstenen basis, elegant onderbroken door hoge ramen van het Doornikse type, gekenmerkt door omlijstingen die afwisselend van steen en baksteen zijn; kalkstenen banden die het metselwerk stroken en bijdragen aan het decoratieve effect, evenals de datum “1686” boven aan de poort.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

FERME JOSPEIN

Rue de l’église, 5-7 – 7387 Montignies-sur-Roc

ROYAL SYNDICAT D’INITIATIVE DU HAUT-PAYS

Place Fulgence Masson 7 – 7387 Montignies-sur-Roc 

+32(0)65/63 17 37

www.haut-pays.be 

MAISON DU PARC NATUREL DES HAUTS-PAYS

Rue des Jonquilles 24 – 7387 Honnelles 

+32(0)65/46 09 38   

www.pnhp.be 

MAISON DU TOURISME DE LA RÉGION DE MONS

Grand Place, 27 – 7000 Mons

+32(0)65/33 55 80

www.visitmons.be 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie