Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Op de hoogten van Sosoye, ligt een elegante villa verscholen in de beboste helling van de Molignée vallei. Het huis, gelegen in een rustieke omgeving, onderstreept het belang dat de eigenaar hechtte aan de kwaliteit van de natuurlijke omgeving.

Het was de architect Victor Horta die in 1905 de plannen voor dit landhuis tekende voor zijn vriend en medewerker Fernand Dubois, een symbolistische beeldhouwer en medailleur. Zij deelden een voorliefde voor de esthetiek van rondingen en tegenbochten en werkten samen aan de inrichting van de salon van Hotel Tassel in Brussel, dat als het eerste echte “Art Nouveau” gebouw wordt beschouwd. De landhuizen die Victor Horta ontwierp, onthullen een weinig bekend facet van het werk van de architect. Wanneer hij buiten de gebruikelijke stedelijke context bouwde, koos hij lokale materialen. Ook de uitvoering veranderde, met meer rustieke afwerkingen.

In tegenstelling tot de pracht van de herenhuizen, fluistert de villa “Haute Bise” de kenmerken van de Art Nouveau. Dit sobere, uit kalksteen opgetrokken gebouw, dat de aanpassing van Horta aan de landelijke context weerspiegelt, is versierd met een loggia en een terras die uitkijken op de natuur en het panorama. De achtergevel wordt onderbroken door de schikking van de openingen en wordt verlevendigd door enkele rondingen, terwijl de grote ramen een overvloed aan licht binnenlaten. Onder het hoge leien dak lijkt het geheel zeer monochroom, als een echo van de minerale toetsen die in het landschap verspreid liggen.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

VILLA HORTA

Rue du Chêne – 5537 Sosoye

EXPLORE-MEUSE
Avenue Colonel Cadoux, 8
5500 Dinant
+32(0)82/22 28 70

www.exploremeuse.be

SYNDICAT D’INITIATIVE D’ANHÉE MEUSE-MOLIGNÉE 

Rue de la Molignée, 8 – 5537 Anhée

+32(0)/82 61 39 00

www.meusemolignee.be

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie