Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

De tiendschuur is een groot rood-oranje vat in het groene landschap van Sosoye en is nauw verbonden met het dorpsleven in het verleden. Het dateert van 1646 en herbergt de producten van de “tienden” die de abdij van Saint-Gérard de Brogne aan de boeren oplegde. De tiende (van het Latijnse decima, tiende) was een belasting die werd geheven door de geestelijkheid of de adel, gewoonlijk overeenkomend met het tiende deel van de oogst.

Door de eenvoud van de compositie ontstaat een subtiele harmonie in het gebouw: de resonantie tussen het lege en het volle, de symmetrie die ontstaat door de positie van de twee dubbele portalen, het contrast tussen het grijs van de kalksteen en het oranjerood van de tegels, alles draagt bij tot het mooie evenwicht van het geheel.

Een bijzonder detail zijn de “wachtstenen” die op de hoeken van het monument uit het metselwerk steken. Ze worden “beloften” of “als het God behaagt” genoemd en symboliseren de wens van de eigenaars om hun gebouw ooit uit te breiden.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

GRANGE AUX DÎMES

Rue Thirion, 3 – 5537 Sosoye

EXPLORE-MEUSE
Avenue Colonel Cadoux, 8
5500 Dinant
+32(0)82/22 28 70

www.exploremeuse.be

SYNDICAT D’INITIATIVE D’ANHÉE MEUSE-MOLIGNÉE 

Rue de la Molignée, 8 – 5537 Anhée

+32(0)/82 61 39 00

www.meusemolignee.be

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie