Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Binnen de omheining van het oude dorpskerkhof markeert de 11e-eeuwse Romaanse kerk het historische centrum van het dorp. Het gebouw is opgetrokken uit kalksteen, pudding en ijzerzandsteenpuin. Een van de bijzonderheden van Wéris is het gebruik van pudding, een gesteente dat bestaat uit kiezelstenen die met een zeer resistent natuurlijk cement aan elkaar zijn gebonden. Puddingsteen wordt gewonnen in plaatselijke steengroeven en is verwerkt in het metselwerk van de kerk en diverse traditionele boerderijen, en wordt ook gebruikt bij de bouw van dolmens en menhirs!

De kerk van Sainte-Walburge wordt gekenmerkt door een combinatie van volumes bestaande uit een toren, drie schepen, een halfrond koor geflankeerd door een sacristie en, later, een gotische kapel. De vierkante toren is het oudste gedeelte. In het verleden was het doorboord met schietgaten en diende het als schuilplaats voor de inwoners van Wéris in geval van gevaar.

Binnenin het gebouw is de “cul-de-four” gewelfde apsis (kwart bol) een bijzonderheid van de romaanse periode.

De kerk heeft in de loop der eeuwen belangrijke verbouwingen ondergaan, met name in de 16e en 18e eeuw, en is in het midden van de 20e eeuw vakkundig gerestaureerd.

Het staat sinds 1938 op de lijst van historische monumenten.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedpagina.

Praktische informatie

EGLISE SAINTE-WALBURGE

Pl. de la Pierre, 12 – 6940 Durbuy

MAISON DU TOURISME FAMENNE-ARDENNE OURTHE & LESSE

Place de l’étang,15 – 6900 Marche-en-Famenne
+32(0)84/34 53 27

www.famenneardenne.be 

OFFICE COMMUNAL DU TOURISME ET SYNDICAT D’INITIATIVE DE DURBUY

Place aux Foires, 25 – 6940 Durbuy

+32(0)86/66 01 80

www.durbuytourisme.be 

+32(0)86/21 24 28

www.durbuyinfo.be

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie