Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
SOULME vue ancienne - rue de l'église

SOULME vue ancienne – rue de l’église

Boven in het dorp, omzoomd door kastanjebomen en omgeven door een oud ommuurd kerkhof, dateert deze kerk van romaanse oorsprong uit de 11e eeuw. In 1057 werd Soulme een deel van het erfgoed van de abdij van Florennes.

Uit deze periode dateert de massieve toren uit de 11e-12e eeuw, die zowel een militaire als een religieuze rol speelde. Terwijl het de plaats van aanbidding vergroot, biedt het ook een uitkijkpost en, indien nodig, een toevluchtsoord. De dikte van de muren getuigt van deze defensieve functie (de huidige toegangspoort werd pas veel later gebouwd).

Het vlakke koor en de basis van het schip zijn gotisch en dateren uit de 13e eeuw. Het schip en de zijbeuken zijn uit de 16e eeuw.

Het altaar, gewijd aan de patroonheilige van de parochie, de heilige Columba, een maagdelijke martelaar, bevindt zich in de zuidelijke zijbeuk. Het portaal van de toren dateert uit het begin van de 19e eeuw en is in neo-klassieke stijl.

De conflicten die het dorp in de loop der eeuwen hebben geteisterd, hebben zeker herhaaldelijk hun stempel op het gebouw gedrukt.

De Sint-Colombekerk is echter het enige gebouw in het dorp dat de eeuwen heeft overleefd.

In samenwerking met “Eglises Ouvertes” kan deze kerk het hele jaar door bezocht worden.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedpagina.

Praktische informatie

ÉGLISE SAINTE-COLOMBE

Rue Sainte-Colombe, 17 – 5680 Doische

MAISON DU TOURISME PAYS DES LACS

Route de la Plate Taille, 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt

+32(0)71/14 34 83

www.cm-tourisme.be 

OFFICE DU TOURISME DE DOISCHE

Rue du Bois du Fir, 115 – 5680 Doische

+32(0)82/74 49 42

www.doische.be 

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie