Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

In de schaduw van hoge essen en omzoomd door knotwilgen overspant de oude wasbrug de beek Chardeneux, die door de vochtige weiden kronkelt. Het dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw en roept de tijd op van de wasvrouwen, die in alle seizoenen hun kleren met de hand wasten.

Knielend en gebogen over een kleine schuine plank waarop zij het wasgoed legde, gooide de wasvrouw het linnengoed in het water, zeepte het in en wreef het in met as. Nadat ze hem zo gedraaid had dat de zeep erin drong, sloeg ze hem met een houten peddel voordat ze hem afspoelde.

Elk dorp had zijn eigen washuis, ofwel bij een drinkplaats, bij een bron of een fontein, ofwel langs de rivier.

Een herinnering aan de ambachten van weleer, maar vroeger ook een bevoorrechte ontmoetingsplaats voor vrouwen, waar rond het washuis het laatste nieuws over het dorpsleven werd verteld en becommentarieerd!

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

MAISON DU TOURISME CONDROZ-FAMENNE

PONT-LAVOIR

Chemin du pont lavoir – 5377 Chardeneux Bonsin

Place Monseu, 23 – 5590 Ciney

+32(0)86/40 19 22 

www.valleedessaveurs.be 

SYNDICAT D’INITIATIVE DE SOMME-LEUZE 

Rue de l’Eglise, 4 – 5377 Heure

+32(0)86/32 25 67

www.somme-leuze.be

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie