Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Langs de beken van Crupet stonden ooit vele molens, oliemolens, papiermolens, gieterijen en brouwerijen.

Van de molen “Avillon-Moulin” zelf zijn vandaag nog maar enkele sporen over. De molen werd in 1885 door brand verwoest en is sindsdien vervangen door een kleine kalkstenen schuur. Een waterpartij aan de straatkant herinnert niettemin aan de molenstroom van een van de oudste molens van het dorp, zoals blijkt uit de eerste vermelding ervan in 1495.

Stroomafwaarts van de beek Crupet staat aan de voet van de dalhelling de oude “Delvosal”-molen. Dit kalkstenen gebouw heeft een L-vormige plattegrond. Het woongedeelte dateert uit 1770 en in de westelijke vleugel was een papiermolen ondergebracht. De twee verdiepingen tellende achtergevel met zijn grote ramen geeft de plaats aan van de molenmachines. De bovenste verdieping, geventileerd door een opeenvolging van grote ramen, vormde een grote droogruimte voor de papierrollen. In de 19e eeuw werd het gebouw verbouwd tot een meelfabriek en bijgebouwen voor de landbouw. Tegenwoordig is er een hotel in gevestigd.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

MAISON DU TOURISME CONDROZ-FAMENNE

Place Monseu, 23 – 5590 Ciney

+32(0)86/40 19 22 

www.destinationcondroz.be

OFFICE DU TOURISME D’ASSESSE 

Rue Haute, 7 – 5332 Crupet

+32(0)83/66 85 78 

www.assessetourisme.be 

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie