Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

In de holte van een vallei, grenst het oude kalkstenen dorpswashuis aan de weg die naar Olloy leidt.

De ramen verlichten het grote bassin van arduin, dat in drie kuipen is verdeeld en van brede schuine randen is voorzien om de was te kunnen kloppen.

Het gebouw dateert uit de 19e eeuw en werpt een licht op het gemeenschapsleven van weleer en herinnert aan de tijd van de wasvrouwen.

Het overdekte washuis, dat gevoed werd door een bovengelegen bron, bood de vrouwen van het dorp de gelegenheid hun kleren in alle seizoenen te spoelen. De wasvrouw, geknield, wierp de was in het water, zeepte het in en wreef het met as. Nadat ze hem zo gedraaid had dat de zeep erin drong, sloeg ze hem met een houten peddel voordat ze hem afspoelde.

Het was een favoriete ontmoetingsplaats voor vrouwen, waar het laatste nieuws over het dorpsleven werd verteld en becommentarieerd!

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

VIEUX LAVOIR

Rue des Lavandières, 16 – 5670 Vierves-sur-Viroin

MAISON DU TOURISME PAYS DES LACS

Route de la Plate Taille, 99 – 6440 Boussu-lez-Walcourt

+32(0)71/14 34 83

www.cm-tourisme.be 

OFFICE DU TOURISME DE VIROINVAL

Rue Vieille Église, 5 – 5670 Nismes

+32(0)60/31 16 35 

www.viroinval.be 

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie