Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Hier, ver van het dorp en afhankelijk van de stroom van de beek Bonne Soc, werd ooit een meelfabriek gebouwd. Het is een belangrijk element van het plattelandsleven en dateert van ten minste 1619, hoewel het zeker ouder is. De molen had twee waterraderen die drie paar molenstenen aandreven die, afhankelijk van de kwaliteit van de steen en de grootte, een product leverden dat varieerde van meel tot veevoer. In de loop der jaren kwamen er geleidelijk aan installaties bij: een smederij, een zagerij en een boerderij, die de boer een gediversifieerd inkomen verschaften.

In de 20e eeuw maakte een stoommachine het mogelijk schommelingen in het waterdebiet te compenseren en zorgde voor de productie van elektriciteit voor de zagerij. Een generator voorzag het dorp zelfs van elektriciteit voordat het op het net werd aangesloten! Deze productie werd in 1967 stopgezet, waardoor de wielen en de loodsen van de zagerij verdwenen.

Jean Gustin, molenaar in Gros-Fays, was de spil van het plaatselijke verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij rekruteerde en trainde verschillende teams van maquisards en nam deel aan talrijke sabotages, zoals het losschroeven van enkele rails in de gebogen tunnel van Pondrôme en het in stukken versturen van de trein die hogerop in de richting van Thanville was gestopt. Op 25-26 mei 1944 vond in de hele regio een grote razzia plaats. Velen van hen, zoals de Bourgmestres van Gros-Fays en Alle, bleven in de concentratiekampen. Een gedenkplaat op de molen herinnert aan deze trieste periode.

Voor meer informatie, zie onze erfgoedfiche.

Praktische informatie

MOULIN DE GROS-FAYS

Gros-Fays, 28 – 5555 Gros-Fays

MAISON DU TOURISME DU PAYS DE BOUILLON EN ARDENNE

Quai des Saulx, 12 – 6830 Bouillon

+32(0)61/46 52 11

www.bouillon-tourisme.be 

OFFICE DU TOURISME DE BIÈVRE

Rue de Bouillon, 39B – 5555 Bièvre

+32(0)61/29 20 92  

https://tourisme.bievre.be

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie