Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Ardenne belge
© Visit Ardenne

Presentatie

De Ardennen lijken op een breed, hoog leisteenplateau dat doorsneden wordt door een veelvoud van valleien met vaak diep ingesneden hellingen. Met hun zachte contouren onderscheiden de landbouwplateaus zich van een meer grillig reliëf met de bossen in Midden-Ardennen.

Opvallend is de ontwikkeling van de plateaus van de noordoostelijke Ardennen, die in verbinding staan met het Land van Herve en waar zich coulisselandschappen hebben ontwikkeld met gedeeltelijk afgebakende weilanden.

Natuurlijk erfgoed

Deze regio lijkt op een breed en hoog rotsplateau met vele reliëfs: steen, valleien met vaak zeer diepe hellingen, golvende landbouwplateaus of grote bosgebieden die vooral kenmerkend zijn voor Midden-Ardennen. De regio is georganiseerd volgens het Openfield-model, een landschap met open velden.

Anderzijds hebben op de hoogvlakten van de regio de slechte tot gemiddelde kwaliteit van de bodems en de ruwere klimaatomstandigheden de ontwikkeling van grasland als belangrijkste landbouwactiviteit aangemoedigd. Dat wil zeggen dat het vee het gras ter plaatse consumeert. Het woud is verspreid in percelen of dicht bos. Als gevolg van de stopzetting van de landbouwpraktijken aan het einde van de 19e eeuw, groeien er tegenwoordig steeds meer naaldbomen in de bossen. Een deel van de hoogvlakte wordt geploegd, evenals de minder steile hellingen.

In het noordoosten van de Ardennen hebben de landschappen zich op een unieke manier ontwikkeld. Op het noordoostelijk plateau, dat aansluit op het Land van Herve, hebben zich coulisselandschappen gevormd. Deze opstelling is zeldzamer, waarbij heggen of struiken de weiden gedeeltelijk afsluiten. In de hele regio is de nederzetting vrij homogeen, gekenmerkt door groepjes huizen in dorpen en gehuchten. In het westen zijn de charmante dorpjes vrij dicht bebouwd, terwijl in het oosten dit minder is. De traditionele dorpskern bestaat over het algemeen uit huizen die op een ongeordende manier zijn gerangschikt en van elkaar worden gescheiden door tuinen en weiden.

Bouwkundig erfgoed

Het traditionele Ardeense gebouw werd ontworpen om te beantwoorden aan de barre weersomstandigheden, namelijk koud en nat. Om bescherming te bieden tegen de kou en om de windbelasting te verminderen, werden aan de buitenkant lage, dikke stenen materialen en een laag hellend dak gebruikt. Om het warmteverlies verder te beperken, is de algemene vorm van het gebouw een vierkante blok. Daarnaast was ook de oriëntatie van het gebouw belangrijk.

De puntgevel van de huizen, verlicht door talrijke ramen, is naar het zuiden gericht om de zonnewinst te maximaliseren. De toegang tot de verschillende delen van het huis verloopt meestal via de oostelijke muur. Aan de noord- en westkant zijn de muren blind om het huis te beschermen tegen de koude noordenwind en de regen uit het westen. Binnenshuis wordt ook rekening gehouden met de algemene bescherming van het huis. Naast het woongedeelte biedt de schuur een efficiënte thermische buffer dankzij de warmte die vrijkomt door het vee. En tot slot fungeren de hooizolders onder het dak een natuurlijke isolatie.

De dominante gebouwen zijn wat men noemt “langgevelboerderijen”. In de charmante dorpjes van de Ardennen zie je die vaak terug. Dit is een boerderij in één blok, verdeeld in drie smalle delen: de woning, de stal en de schuur. Het zijn massieve gebouwen van één of twee verdiepingen, onder een licht hellend leien dak. De oudste traditionele woningen kan je makkelijk herkennen aan hun daken, gemaakt van “cherubijnen”. Dikke stukken leisteen als asymmetrische schubben in een bed van klei. Voor de gevels zijn leisteen en kalkzandsteen zeer typische gesteenten van de streek; stenen met grijze tinten, waarop het grootste deel van het metselwerk is gebaseerd. Vroeger bekleedde men de stenen met een lichtgekleurde pleister of witkalk.

Maison du Tourisme du Coeur de l’Ardenne
Place du Marché, 15, 6980 La Roche-en-Ardenne
Tél. : +32 (0) 84 36 77 36
Site web

Nieuws

 • Our

DE ROMANTISCHE NACHT

Agenda Nieuws

Beleef een magische en romantische nacht in het hart van onze Mooiste Dorpen van Wallonië

 • Mirwart

NIEUW/ Kasteel Mirwart: hotel - restaurant - evenementenlocatie

Nieuws

Bent u op zoek naar een verblijfplaats voor een weekend, een gastronomische pauze, een evenement of een seminarie? Kom dan naar het betoverende decor van Kasteel Mirwart!

 • Falaën

NIEUW/ Forge-Toi in Falaën

Nieuws

Opening van een keuken met karakter in het mooie dorp Falaën (Onhaye).

 • Crupet

Passeur de Terroir - Crupet

Nieuws

Marcel Dauwen is een gepassioneerd vrijwilliger. Al jaren ontfermt hij zich over het "Klein Erfgoed", in het bijzonder dat van Crupet, zijn lievelingsdorp.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

NIEUW/ Welkom op de nieuwe website van de Mooiste Dorpen van Wallonië!

Nieuws

Een nieuw ontwerp en nieuwe functies voor onze nieuwe website! We leggen het je allemaal uit!

 • Sosoye

"L'eau de vie" de Sosoye, par Norska

Geen onderdeel van een categorie

Circuit "Zes stappen naar Kunst tussen Samson en Lesse": "L’eau de vie de Sosoye", bedacht en gerealiseerd door de kunstenares Norska, heeft zojuist zijn plaats gevonden in het hart van het dorp Sosoye!

 • Mozet
 • Thon-Samson

Zes stappen naar kunst tussen Samson en Lesse

Nieuws

Oproep tot het indienen van projecten voor de dorpen Thon-Samson en Mozet

 • Wéris

De "Vier Muzikale Seizoenen van de BWV" - Akte III: KLASSIEK / WERELDMUZIEK CONCERT

Agenda

DUO KIASMA (Pierre Fontenelle op cello en Frin Wotter op accordeon) zal werken ten gehore brengen van: Vivaldi - Rameau - Villa-Lobos - Piazzola - Garcia-Fons- Traditionele Ierse muziek)

 • Limbourg

Romantische wandeling

Agenda

Wandeling van +/- 5Km rond het dorp over wegen, paden en weiden

 • Saint-Remy-Geest

Het NETWERK van de Mooiste Dorpen van Wallonië groeit!

Nieuws

Het dorp SAINT-REMY-GEEST, gelegen in de gemeente JODOIGNE, is toegetreden tot "Les Plus Beaux Villages de Wallonie"!

 • Chassepierre
 • Nobressart
 • Torgny
Ferme classée à Torgny

ARTISTIEKE FOTOWEDSTRIJD

Nieuws

Bent u een professionele fotograaf, een liefhebber of gewoon een amateur?
Doe mee aan onze eerste fotowedstrijd en laat de schoonheid van onze regio zien.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

DEBATTEN OVER STADSUITBREIDING!

Dienst stadsplanning

Tussen oktober en december 2020 werden de "Arènes du Territoire" georganiseerd door de acht Maisons de l'Urbanisme, met als doel na te denken over de problematiek van de Waalse ruimtelijke ordening. 

 • Wéris

Landschappelijke en stedenbouwkundige analyse van het dorp Wéris

Dienst stadsplanning

De Stedenbouwkundige Huizen van de "Mooiste Dorpen van Wallonië" en "Famenne-Ardenne" nodigen u uit om het Dorp Wéris te ontdekken of te herontdekken.

 • Celles
village_celles

Paasconcert "PHENIX" in Celles

Geen onderdeel van een categorie

De vereniging van de Mooiste Dorpen van Wallonië stelt op de radiogolven van verschillende plaatselijke televisiezenders een concert voor dat is opgenomen in de Collegiale kerk Saint-Hadelin in Celles.

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.