Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bottes de foin ©A.Kouprianoff

Presentatie

Ten noorden van de Samber en de Maas bevindt zich dit weidse landschap, net als de plateaus van de Henegouwse en Brabantse leemstreek, waarmee het vele kenmerken deelt. Deze streek, dat uit lage plateaus bestaat, vertoont een vlak of licht golvend oppervlak, bedekt met uitgestrekte, open gewassen, zo ver het oog kan reiken.

Alleen de waterlopen van de Orneau, de Mehaigne, de Burdinale en van de Jeker zijn dieper in het Haspengouws plateau verankerd en zorgen voor een bijzonder landschap in deze valleien.

Natuurlijk erfgoed

Ten noorden van de geul Sambro-Mosan vertoont Haspengouw veel gelijkenis met de Henegouwse en Brabantse plateaus. Het heeft dus een vlak, soms zeer licht golvend reliëf, met grote teeltgebieden. De landschappen bieden een oneindige blik tot ver in de horizon. Alleen de waterlopen van de Orneau, de Mehaigne, de Burdinale en de Geer vormden in sommige delen van de streek een meer golvend reliëf. Dankzij de dikke, goed doorlatende leembedekking zijn de bodems in Haspengouw van zeer goede kwaliteit. De grond wordt dan ook vooral gebruikt voor akkerbouw en niet zozeer voor veeteelt.

Bouwkundig erfgoed

Net als in de streek van het Henegouwse en Brabantse plateau zijn de meeste typische gebouwen in de dorpen van Haspengouw lang en laag, met een schuin dak. Geleidelijk aan werden de huizen verhoogd met een halve verdieping of zelfs een hele verdieping.

De donkerrode tinten van de baksteen en de oranje toetsen van de dakpannen sieren de meeste huizen. De gevels hebben verschillende texturen en tinten, zoals grijze tegels, gekleurde witkalk en lokale steen. In het noordwesten van Haspengouw wordt de steen van Gobertange gebruikt voor het raamwerk, de sokkel en de spouwankers. De verscheidenheid aan materialen die voor de huizen zijn gebruikt, zorgt voor een prachtig kleurcontrast, waarbij het lichte beige van de steen wordt afgewisseld met de oranjerode tinten van de baksteen en de dakpannen.

Maison du Tourisme Hesbaye Brabançonne
Rue du Château 13, 1370 Jodoigne
Tél. : +32 (0) 10 22 91 15
Site web

Nieuws

 • Gros-Fays

GROS-FAYS - INTO this WOOD

Geen onderdeel van een categorie

INTO this WOOD, daar gaan we weer! Natuur, muziek en dans!

 • Chardeneux

"Balades et vous" à Chardeneux !

Geen onderdeel van een categorie

Voor de 12e keer verwelkomt het mooie dorp Chardeneux wandelaars voor "Balades et Vous", het festival van thematische wandelingen!

 • Ragnies

Fête "Autrefois Ragnies"

Geen onderdeel van een categorie

Op zaterdag 20 augustus zullen Ragnies en zijn inwoners terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Tijdens het festival zal het dorp leven zoals het in 1900 was met vele activiteiten.

 • Montignies-sur-Roc
Place à Montignies_sur_Roc

ROMANTISCHE WANDELING in MONTIGNIES-SUR-ROC

Geen onderdeel van een categorie

Trek op zaterdag 10 september 2022 naar Montignies-sur-Roc, de "parel van de Hauts-Pays", voor een wandeling van 6 km om kennis te maken met een betoverend cultureel en natuurlijk erfgoed en diverse activiteiten!

 • Chassepierre

48e editie van het "Festival international des Arts de la Rue"

Agenda Nieuws

De 48e editie van het "Festival international des Arts de la Rue" van Chassepierre laat u, aan de hand van eigenzinnige creaties, bekende verhalen herbeleven en herzien

 • Mozet

Six pas vers l’art entre Samson et Lesse/ oproep tot projecten voor het dorp MOZET.

Nieuws

In het kader van het project « Six pas vers l’art entre Samson et Lesse », oproep tot het indienen van projecten voor de installatie van een kunstwerk in het dorp MOZET.

 • Torgny

BALADE ROMANTIQUE in TORGNY

Agenda Geen onderdeel van een categorie

Wandel op zaterdag 27 augustus 2022 door het mooie Lotharingse dorp Torgny tijdens een 6,5 km lange wandeling met entertainment.

 • Nobressart

FOTO EXHIBITIE "Regards sur la Lorraine" in NOBRESSART

Agenda Geen onderdeel van een categorie

De reizende tentoonstelling "Regards sur la Lorraine" verlaat de oevers van de Semois en de Chassepierre en neemt haar intrek in het hart van het mooie dorp Nobressart.

 • Chassepierre
 • Nobressart
 • Torgny

Fototentoonstelling

Agenda Nieuws

Openluchttentoonstelling van de foto's van de winnaars van de wedstrijd "Regards sur la Lorraine" in het hart van de 3 dorpen van Lotharingen.

 • Aubechies
 • Barbençon
 • Celles
 • Chardeneux
 • Chassepierre
 • Clermont-sur-Berwinne
 • En andere dorpen

NIEUW/ Brochure 'Authenticité dans les Plus Beaux Villages de Wallonie' - editie 2022-2023

Nieuws

Onze nieuwe brochure "Les Plus Beaux Villages de Wallonie-L'Authenticité à portée de main" is uit! Ontdek het hier!

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 31 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.