Haspengouw,Uitgestrekte landbouwgrond aan de horizon
De Haspengouwse landstreek dankt haar rijkdom aan de kwaliteit van haar bodem. Dit blijkt uit de talrijke vierkantshoeves die over dit landschap van laagvlakten verspreid liggen.
De Haspengouwse landstreek dankt haar rijkdom aan de kwaliteit van haar bodem. Dit blijkt uit de talrijke vierkantshoeves die over dit landschap van laagvlakten verspreid liggen.
Ten noorden van de Samber en de Maas bevindt zich dit weidse landschap, net als de plateaus van de Henegouwse en Brabantse leemstreek, waarmee het vele kenmerken deelt. Deze streek, dat uit lage plateaus bestaat, vertoont een vlak of licht golvend oppervlak, bedekt met uitgestrekte, open gewassen, zo ver het oog kan reiken.
Alleen de waterlopen van de Orneau, de Mehaigne, de Burdinale en van de Jeker zijn dieper in het Haspengouws plateau verankerd en zorgen voor een bijzonder landschap in deze valleien.
Natuurlijk erfgoed
Ten noorden van de geul Sambro-Mosan vertoont Haspengouw veel gelijkenis met de Henegouwse en Brabantse plateaus. Het heeft dus een vlak, soms zeer licht golvend reliëf, met grote teeltgebieden. De landschappen bieden een oneindige blik tot ver in de horizon. Alleen de waterlopen van de Orneau, de Mehaigne, de Burdinale en de Geer vormden in sommige delen van de streek een meer golvend reliëf. Dankzij de dikke, goed doorlatende leembedekking zijn de bodems in Haspengouw van zeer goede kwaliteit. De grond wordt dan ook vooral gebruikt voor akkerbouw en niet zozeer voor veeteelt.
Bouwkundig erfgoed
Net als in de streek van het Henegouwse en Brabantse plateau zijn de meeste typische gebouwen in de dorpen van Haspengouw lang en laag, met een schuin dak. Geleidelijk aan werden de huizen verhoogd met een halve verdieping of zelfs een hele verdieping.
De donkerrode tinten van de baksteen en de oranje toetsen van de dakpannen sieren de meeste huizen. De gevels hebben verschillende texturen en tinten, zoals grijze tegels, gekleurde witkalk en lokale steen. In het noordwesten van Haspengouw wordt de steen van Gobertange gebruikt voor het raamwerk, de sokkel en de spouwankers. De verscheidenheid aan materialen die voor de huizen zijn gebruikt, zorgt voor een prachtig kleurcontrast, waarbij het lichte beige van de steen wordt afgewisseld met de oranjerode tinten van de baksteen en de dakpannen.
Maison du Tourisme du Brabant wallon
Hôtel des Libertés – Grand-Place, 1
1370 Jodoigne
+32 (0) 10/ 56 09 70
Prolongez aussi votre visite en Wallonie sur VISITWALLONIA.BE
De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.
Meer informatie