Circuit "Zes stappen naar Kunst tussen Samson en Lesse": "Het HART van FALAEN", bedacht en gerealiseerd door de kunstenaar Elbe, alias Laurent Berbach, heeft zojuist zijn plaats gevonden in het "hart" van het dorp Falaën!
Het "HART van FALAEN", bedacht en gerealiseerd door de kunstenaar Elbe, alias Laurent Berbach, heeft zopas zijn plaats gevonden in het "hart" van het dorp Falaën!
Dit was de gelegenheid om het evenement in te luiden in aanwezigheid van plaatselijke vertegenwoordigers, partners en de kunstenaar.
Wij danken hen allen hartelijk en wensen "bon vent" aan het HART van FALAEN!
Over het werk
"Dit hart is Falaën.
"Mijn rode draad is om een beeld voor te stellen dat in mijn ogen het dorp en zijn waarden symboliseert. Zwerven door de straten tussen de oude stenen en zijn bewoners is ontmoetingen maken, de geest opsnuiven die drijft om het verleden van de plaats te bewaren, het erfgoed te herstellen en het levend te houden".
"De integratie van een mechanisch landbouwelement is een lezing van de geschiedenis van Falaën. De vorm als een 'cornucopia' vertaalt het erfgoed en de groei van het dorp tussen ijzer- en aardewerk".
"Dit Hart van Falaën was alleen hier te vinden op het kerkplein: het hart van het dorp. Een symbolisch gekozen plaats, een hart dat eenstemmig klopt met de klokken tijdens bruiloften en andere evenementen. De sterke, intens rode kleur van het staal combineert met de kleur van de alomtegenwoordige stenen om in het landschap te verschijnen."
"De charme van de straat kwam voor mij in de vorm van een vogel. Door historische aandachtspunten in hen te plaatsen als plaatsen van leven, wordt deze constellatie gevormd die op de achterkant van het werk zichtbaar is. Het nodigt uit tot het ontdekken van het verleden en de toekomst.
"Of u nu permanent op deze plaatsen bent of er op doorreis bent, ik nodig u uit een selfie te nemen om dit symbool van liefde en kracht van het dorp door de tijd heen te vereeuwigen. Voel je vrij om ze op info@beauxvillages.be te zetten."
ELBE - Laurent Berbach
Over het kunstcircuit
Op initiatief van de vzw "Les Plus Beaux Villages de Wallonie" en in samenwerking met de hieronder vermelde gemeenten, wil het project "Six pas vers l'Art entre Samson et Lesse" op termijn een "Parcours d'Art" creëren, een soort thematisch circuit tussen 6 gelabelde dorpen: Thon-Samson (Andenne), Mozet (Gesves), Crupet (Assesse), Falaën (Onhaye), Sosoye (Anhée) en Celles (Houyet).
Met hedendaagse kunst als hoofdthema zal deze tocht deze zes "ambassadeurs" van een hele regio met elkaar verbinden en het mogelijk maken om, per auto, fiets of, waarom niet, te voet, kunstwerken en de rijkdom van het dorpserfgoed te ontdekken!
Waarom "Zes stappen naar kunst tussen Samson en Lesse"?
Een stap is een ingang, een doorgang, maar ook een beweging, een stap, een voetafdruk, een voetafdruk die wij in elk dorp willen achterlaten, zodat deze tocht zowel toeristisch als cultureel is.
De stap is een ontmoeting tussen de traditie van onze dorpen en de culturele benadering van de hedendaagse kunst.
"Kunst is een stap van de natuur naar de oneindigheid" -Khalil Gibran-.
De Samson en de Lesse, zijrivieren van de rechteroever van de Maas, likken de randen van deze 6 mooie dorpen en zullen de bezoekers sussen met hun zachte meanders.
De werken
De hedendaagse werken verwijzen naar het karakter en de essentie van het dorp waarin ze zich bevinden.
Gebaseerd op het thema van het milieu, zijn ze gemaakt van natuurlijke materialen: hout, steen, aarde, metaal, enz.
Het circuit
In 2019 kreeg het Beau Village de Celles (Houyet) het werk "CHEMIN DE CROIX", gemaakt door de kunstenaar Pierre Courtois.
In het jaar 2022, en na een onderbreking van het artistieke proces in verband met de sanitaire context, zijn het de dorpen Sosoye (met "L'EAU DE VIE de SOSOYE", gecreëerd door -Norska-, alias Alexandre Rossignon) en Falaën (met de "COEUR de FALAEN", gecreëerd door -Elbe-, alias Laurent Berbach) die met hun werk zijn versierd.
De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.
Nous utilisons des cookies pour assurer le bon fonctionnement de notre site web, réaliser des analyses de trafic et proposer des publicités adaptées à vos intérêts. Modifiez vos préférences à tout moment sur notre page de Politique de Confidentialité. J'accepteJe refusePolitique de confidentialité
Modifiez vos préférences à tout moment sur la page de notre Politique de Confidentialité.Modifier mes préférences