Vereniging
MDVW
Huis voor
Stedenbouw
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie
Bekijk kaart
Logo Plus Beaux Villages de Wallonie

Presentatie

Deze hoogvlakte, gelegen ten zuiden van de Ardennen, wordt gekenmerkt door een opeenvolging van asymmetrische reliëfs, “cuestas” genaamd, die het resultaat zijn van de differentiële erosie van de bodem. Elke cuesta (of helling) bestaat uit een “voorkant” naar het noorden, die overeenkomt met een korte, steile helling, en een “achterkant” naar het zuiden, die een langere, zacht glooiende zijde biedt.

Natuurlijk erfgoed

Lotharingen behoort landschappelijk tot het Belgische hoogland. In het gebied zijn asymmetrische reliëfs te zien, “cuestas” genaamd, die het resultaat zijn van differentiële bodemerosie. Elke cuesta bestaat uit een “voorkant” in het noorden, wat lijkt op een korte, steile helling, en een “achterkant” in het zuiden, met een langere, zacht glooiende helling. Aan de voorkant vormt zich altijd een holte in de zachtere rotsen waar een beek stroomt.

De inrichting van het landschap in Lotharingen is gebaseerd op het openfield-model met overwegend grasland. De dorpskern wordt omringd door een aureool van percelen die hoofdzakelijk als weiland worden gebruikt. Deze weiden overdekken gelijkmatig de valleibodems, die bestaan uit natte kleigronden. Gewassen worden meestal geteeld op de glooiende hellingen van de heuvels, waar de grond beter wordt gedraineerd. De bossen groeien op de onvruchtbare zandgronden van de cuestas, op de bodem van de fronten of op de hellingen van bepaalde valleien.

De woningen zijn gegroepeerd in dichtbebouwde dorpen, gelegen aan de voet van de voorkant of achterkant van een cuesta. In deze regio hebben de landbouwbeperkingen de spreiding van de nederzettingen sterk afgeremd. Het centrum van de dorpen bestaat vaak uit rijtjeshuizen parallel aan de straat. De doorgangen bieden een open ruimte naar buiten, een “usoir” genaamd, waardoor in het landschap een zogenaamde “dorpsstraat”-structuur ontstaat.

Bouwkundig erfgoed

De traditionele gebouwen in Lotharingen zijn gewoonlijk gebouwd in zandsteen-kalksteen. Dit is een zachte steen die vochtdoorlatend is en een beschermende laag nodig heeft. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan het pleisterwerk verschillende kleuren hebben. Langere huizen in het straatbeeld onthullen de rijkdom van de eigenaar. De kleine tweekamerwoningen van de arbeiders staan naast de driedelige of vierdelige boerderijen van de ploegers.

In deze streek hebben de huizen meestal twee verdiepingen. Het dak is gemaakt van grijze leisteen, soms afgewerkt met een croupette (een kleine driehoekige dakhelling die de twee hoofdsecties aan hun uiteinden verbindt, maar die niet zo laag loopt). Een croupette wordt bevestigd om de stabiliteit van het dak te waarborgen en om de windbelasting op de gevel te verminderen.

Maison du tourisme de Gaume

Rue du Moulin, 35, 6740 Etalle
+32 (0)63 39 31 00

Site Web 

 

Maison du tourisme du Pays d’Arlon

Rue des Faubourgs 2, 6700 Arlon

+32 (0)63 21 94 54

Site Web 

 

Prolongez aussi votre visite en Wallonie sur VISITWALLONIA.BE

De winkel van de mooiste dorpen

Abonneer je op onze nieuwsbrief

De vereniging "De Mooiste Dorpen van Wallonië" is de overkoepelende organisatie van een netwerk van 32 dorpen, elk met een sterke territoriale identiteit en een traditionele architectuur. Met als doel de herwaardering van het landelijke, culturele en natuurlijke erfgoed van Wallonië, draagt zij bij tot de ontwikkeling van een lokaal en verantwoord toerisme.

Meer informatie