Restaurant

Le temps de vivre

Delen

Stroopmakerij Thomsin

In het hart van het Land van Herve bevindt zich een ambachtelijke stroopmakerij waar de kennis van authentieke peren- en appelstroop nog steeds gekoesterd blijft. Bij Thomsin zit stroop maken als sind...

De fabricagemethode wordt van vader op zoon doorgegeven en verder aangepast naarmate de technieken evolueren en er meer kennis wordt verworven. Tot op vandaag is dit een seizoensgebonden, ambachtelijke activiteit die een aanvulling vormt voor de schrijnwerkerij van de eigenaar. Bij een bezoek aan de werkplaats ziet u meteen een oude, hydraulische pers die dateert uit het begin van de 20e eeuw. Met een drukkracht van 400kg/cm² wordt zachtjes het sap uitgeperst van appelen en peren die de hele nacht hebben gekookt. Op de zijkanten zitten twee vuren die met hout en kool worden aangejaagd, waar de koperen ketels boven hangen, met hun grappige hoed die overlopen moet voorkomen. De hele installatie is nog volledig ambachtelijk: met katrollen wordt de stroop van het vuur gehaald, met de "mahette", de Waalse benaming voor een soort koperen spatel, wordt nog steeds de consistentie van het mengsel bepaald. De grote koperen pollepel, de houten emmer en de grote koelbak worden nog altijd gebruikt zoals weleer.

Hier is de term traditie geen lege bewoording. De bereiding van de ene dag is niet dezelfde als die van de dag nadien. De atmosferische druk, de windrichting, de temperatuur… vele parameters beïnvloeden het resultaat van een bereiding die bijna 24 uur duurt. De stroop heeft een unieke smaak. De hoge bereidingstemperatuur (bijna 300°) karameliseert de suiker van het fruit en zorgt voor het typische aroma.

 

En pratique


9 Les Margarins
4890 Thimister-Clermont Phone : +32478283182
http://www.leverrelassiette.be/fr/la-siroperie-thomsin-ou-la-noblesse-du-sirop-artisanal/

Een e-mail verzenden Een route berekenen