Soulme
Fagne Famenne
Het dorpje Soulme lijkt tegen een heuvel geplakt die uitkijkt over het dal van de Hermeton. De massieve kerktoren is al van ver zichtbaar en wenkt ons uitnodigend.
Provincie: Namen
Gemeente: Doische
Dit typische dorp in de Naamse Venen ligt ingebed in een mooi groen kader, ver van de hoofdwegen, waardoor de straten hun traditionele aanblik hebben behouden. Het dorp telt een vijftigtal huizen die rond de kerk zijn gebouwd en grotendeels uit de 18e en 19e eeuw dateren. Deze woningen, opgetrokken uit kalksteen of traditioneel witgekalkt en bekroond met een leistenen dak, bekoren door hun eenvoud en vormen een harmonieus straatbeeld. In dit plattelandsdorp bestaan nog enkele landbouwbedrijven die het ritme van de seizoenen volgen.
Als u het dorp verlaat, kunt u een van de landelijke weggetjes of bospaden volgen, die u naar aangename, schaduwrijke plekjes brengen aan de voet van de heuvel en langs de oevers van de Hermeton en zijn bijriviertje de Omeri.
© Foto's: 3,5,10 Clémence Moreau / 1-2,4,6-9,11,13-14 Mark Rossignol / 12 François Delfosse
Links
Informatie
Office du Tourisme de Doische
Rue du Bois du Fir, 115
5680 Doische
Tél : +32(0)82 74 49 42
www.tourisme.doische.be
Maison du Tourisme Pays Des Lacs
Route de la Plate-Taille 99
6440 Boussu-Lez-Walcourt
Tél. : +32(0)71 14 34 83
www.visitpaysdeslacs.be
La page Facebook du Comité Soulm'Actif
www.facebook.com/soulmactif
Fagne Famenne
Landschap
De Fagne-Famenne rolt zich open als een enorme depressie, doorkruist door een groot netwerk van waterlopen. Dit landschappelijk geheeld, dat zich uitstrekt tussen het plateau van de Condroz en de beboste massieven van de Ardennen, vertoont een globaal gezien kalm reliëf, gestructureerd volgens een afwisseling van beboste stroken en weilanden met hier en daar een dorp. Een zeer bijzondere landschapsstrook, de Calestienne, omzoomt de schistdepressie van de Fagne (ten westen van de Maas) en van de Famenne (ten oosten van de Maas), en vormt zo een overgang naar de rand van het Ardense plateau. Deze smalle kalksteenplaat heeft langgerekte heuvels, die "tiennes" worden genoemd.

In deze natuurlijke context heeft de mens zich vooral in het zuidelijke deel van de streek gevestigd, op zoek naar contactzones tussen het kalkplateau en de schistdepressie, die geschikter waren om er dorpen te bouwen. Dit landelijke landschap van de Fagne-Famenne bepaalde een agrarische structuur die behoort tot het model open-field met overwegend weilanden. De verschillende bestemmingen van de gronden zijn op die manier gelaagd volgens de gesteldheid van het reliëf. In de lager gelegen gebieden van de schistdalen, waar de bodem arm en vochtig is, liggen weilanden en boomgaarden met hagen in de vorm van rijen ongesnoeid struikgewas. De platen van het kalkplateau, waar vele voedingsstoffen in de grond zitten, zijn bedekt met niet-omheinde akkers, terwijl de steilere hellingen en de tiennes, met een skeletachtige bodem, het domein zijn van bossen en kalkminnende grasvelden. Deze grasvelden, die vroeger door schapen werden afgegrazen, herbergen een natuurlijk milieu met een uitzonderlijke biodiversiteit. In de Famenne vertoont het merendeel van de dorpen een sterke woningendensiteit, met gebouwen die zer dicht op elkaar staan zonder lintbebouwing te vormen. De dorpen liggen vaak om een helling en vertonen een trapsgewijze structuur die het reliëf volgt, maar die de bodem van de depressie zoveel mogelijk vermijden. In de Fagne treft men vaak een verspreide habitat aan die zich tussen de dorpen door slingert.
Bron: CPDT - FRW
Traditioneel landelijke habitat
Zowel in de Famenne als in de Fagne, behoren de gebouwen tot de "blokhuizen" waar alle functies (woning, stal en schuur) onder één dak worden samengebracht. Als weerspiegeling van de verscheidenheid van de ondergrond vertonen de traditionele woningen een veelheid aan materialen en texturen. Hoewel kalksteen, al of niet witgekalkt, overheersend aanwezig is, leert een aandachtigere observatie ons dat er schistmateriaal, zandsteen en zelfs rode baksteen wordt gebruikt. Hier en daar wordt ook metselwerk in vakwerk of houten vakwerk toegepast, getuigen van bouwstijlen uit lang vervlogen tijden waar leem geleidelijk door baksteen werd vervangen.

De huizenblokken, die in de Fagne meer gedrongen zijn dan in de Famenne, vertonen een langgerekt profiel met een dak in leisteen. De oudste gebouwen van de Fagne onderscheiden zich door grote dakpartijen.

Bron: CPDT - FRW
Nieuws
04.01
30.11
08.06
16.10
25.09
05.06
22.05
22.03
13.09
05.08
Om up to date te blijven, de vereniging wenst te actualiseren zijn logo, dat gedateerd van 1994.
19.07
De Beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding van Libramont is een reusachtige tentoonstelling in openlucht die elk jaar meer dan 220 000 bezoekers,...
22.06
12.05
22.04
23.12
13.10
30.08
01.08
19.05
28.04
Deze brochure wordt een overzicht gegeven van de 28 dorpjes volgens agrogeografische zone.
06.01
12.10
08.09
01.06
Voor dit nieuwe toeristische seizoen de vereniging gepubliceerd voor uw een nieuwe gratis brochure.
04.05
01.02
De vzw telt onder haar sympathisanten de leden van de "Vriendenclub", die de acties gelanceerd door de vereniging steunen.
Indien u lid wordt, geniet...
01.01
Dit is de driemaandelijkse infobrief van de vzw "De mooiste dorpen van Wallonië".
19.11
Het concept “netwerk van karaktervolle dorpen” wordt nog sterker door de integratie van twee nieuwe netwerken als waarnemende deelnemers.
07.10
04.09
27.06
15.05
13.05
07.05
Downloads
Vind alle documenten die nuttig zijn voor uw bezoek!