Ragnies
Plateau van de Henegouwse leemstreek
Ragnies strekt zich uit langs de beek Marais, in de buurt van Thuin, in het zuiden omzoomd door het bos van Luiseul en in het noorden door het bos van Agaises.
Provincie: Henegouwen
Gemente: Thuin
De dorpskern is omgeven door akkerlandschappen met bekoorlijke namen, zoals Blanchamps, Cocriamont, Gravelotte, Champ du Marais of Champ d’Hymnée. De gedeeltelijk romaanse Sint-Martinuskerk nodigt u uit om in dit dorp even op verkenning te gaan! De helft van de opmerkelijke eikenhouten koorstoelen bevindt zich in een zeer gelijkaardige kerk, namelijk de kerk van Cockayne in Engeland. De "Ragnicoles", zoals de inwoners van Ragnies zich noemen, zijn echter vooral trots op hun grote hoeven opgetrokken in kalksteen en baksteen aan de rand van het dorp. Het lijken heuse miniatuurdorpen, met woonkwartieren, schuren, paardenstallen en veestallen, werkplaatsen…
Deze boerderijcomplexen hebben welluidende namen: Maison Espagnole, Fermes de la Cour, Rose, … De vereniging "Vicquy à Ragnies" nodigt u uit om tijdens de talrijke evenementen dit authentieke en vooral in het voorjaar fleurige dorp te ontdekken. U zult ongetwijfeld niet kunnen weerstaan aan de verleiding om te proeven van de kaas en het bier van de abdij van Aulnes, of van de fruitige wijnen… Gezondheid!
© Foto's: 3 Christian Collet / 1-2,4,7-14 Mark Rossignol / 5-6 François Delfosse
Links
Informatie
Office du Tourisme de Thuin
Grand'Rue, 36
6530 Thuin
Tél. : + 32 (0)71 55 94 11
www.thuin.be
Maison du Tourisme Pays des Lacs
Route de la Plate Taille, 99
6440 Boussu-Lez-Walcourt
Tél. : + 32 (0)71 14 34 83
www.visitpaysdeslacs.be
De omgeving
Bedrijven en ambachtslieden
Plateau van de Henegouwse leemstreek
Landschap
Dit landschap situeert zich in het noordwesten van Wallonië, het groepeert de grondgebieden van Henegouwen die zich van de ene tot aan de andere kant uitstrekken over de vlakte van de Hene-rivier. Net als de ander leemstreken vertoont het plateau van de Henegouwse leemstreek een zacht, gelijkmatig reliëf dat samengesteld is uit vlaktes en lage plateaus, doorkruist door vele valleien met een platte kom. Alleen de "Pays des Collines" (land van de heuvels), ten noordoosten van Doornik, onderscheidt zich binnen deze landschappelijke regio door zijn golvende valleien.

De gronden van het plateau van de Henegouwse leemstreek, overwegend gedomineerd door akkerbouw, ontplooit zich in een "open veld" landschap, aangeduid met de term Open-field. Deze landelijke structuur wordt bepaald door bijna uitsluitend akkers en de zo goed als volledige afwezigheid van omheiningen rond de velden. Behalve enkele grote, geïsoleerd gelegen boerderijen, wordt bebouwing hoofdzakelijk gegroepeerd in dorpen met huizen gegroepeerd rond een kerkje. Een eerste gordel weilanden ligt gewoonlijk rond het dorp, met aanvullende graslanden in de lager gelegen gebieden van de dalen, die door de waterlopen geboetseerd zijn. Verderop blijft uw blik haperen aan de uitgestrekte weidsheid, als een reusachtige legpuzzel van velden en grote akkers. De beboste zones bevinden zich op steilere hellingen en op gronden van minderwaardige kwaliteit. Deze concentrische structuur heeft een stervormig wegennet laten ontstaan. Straten en paden vertrekken vanuit de dorpskern in de richting van de akkers of om het dorp met andere woonkernen te verbinden.
Opnieuw vormt de "Pays des Collines" hierop een uitzondering. Hier zijn de dorpen kleiner van omvang en gekoppeld aan een habitat die grotendeels verspreid ligt in een landschap waar weilanden, omzoomd door hagen, de velden en akkers vervangen. Deze ruimtelijke indeling komt overeen met een coulisselandschap, dat op vandaag jammer genoeg aan het verdwijnen is.

Bron: FRW – CPDT
Traditioneel landelijke habitat
Het merendeel van de woningen bestaat uit een eenvoudige blok, vaak zonder verdieping en niet erg diep, bekroond met een hellend dak. In de loop van de 19e eeuw werden de huizen geleidelijk aan opgetrokken met een halve verdieping en daarna met een volledige verdieping. Buiten de dorpen bestaat de habitat meestal uit boerderijen van verschillende afmetingen, gaande van de "blokwoning", die als één geheel werd opgetrokken, tot de gesloten vierkantshoeve, een sprekende getuigenis van de verscheidenheid in het leven op het platteland.

De donkerrode tinten van de baksteen en het oranje van de dakpannen typeren het overgrote deel van de woningen op het plateau van Henegouwen, genuanceerd in het noorden door witte kalk op het metselwerk en in het zuiden door meer sombere tinten van de leisteen of de grijze dakpannen.
Bron: FRW – CPDT
Nieuws
04.01
30.11
02.07
08.06
16.10
25.09
22.05
22.03
13.09
05.08
Om up to date te blijven, de vereniging wenst te actualiseren zijn logo, dat gedateerd van 1994.
19.07
De Beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding van Libramont is een reusachtige tentoonstelling in openlucht die elk jaar meer dan 220 000 bezoekers,...
22.06
12.05
22.04
23.12
13.10
30.08
01.08
19.05
28.04
Deze brochure wordt een overzicht gegeven van de 28 dorpjes volgens agrogeografische zone.
06.01
12.10
08.09
01.06
Voor dit nieuwe toeristische seizoen de vereniging gepubliceerd voor uw een nieuwe gratis brochure.
04.05
01.03
In het kader van een partnerschap met Vivacité en de uitzending "Grandeur Nature", voorgesteld door Adrien Joveneau, stellen wij u zeer binnenkort een...
01.02
De vzw telt onder haar sympathisanten de leden van de "Vriendenclub", die de acties gelanceerd door de vereniging steunen.
Indien u lid wordt, geniet...
01.01
Dit is de driemaandelijkse infobrief van de vzw "De mooiste dorpen van Wallonië".
19.11
Het concept “netwerk van karaktervolle dorpen” wordt nog sterker door de integratie van twee nieuwe netwerken als waarnemende deelnemers.
07.10
04.09
27.06
15.05
13.05
07.05
Downloads
Vind alle documenten die nuttig zijn voor uw bezoek!