Vestingtoren van Crupet

In het midden van een waterplas doemt het imposante silhouet op van de middeleeuwse vestingtoren, een niet te missen blikvanger in de vallei. De vestingtoren en de eigendommen rondom zijn niet voor het publiek toegankelijk.

De vestingtoren dateert uit de eerste helft van de 13e eeuw. Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen opgetrokken uit blokken kalksteen bekroond door een verdieping in vakwerk versierd met baksteen tussen de houten structuur, onder een zadeldak belegd met leisteen. Een torentje dat later op de linkerhoek van de voorgevel werd toegevoegd, geeft toegang tot de bovenverdieping. Alleen de drie onderste verdiepingen dateren uit de middeleeuwen.De indrukwekkende verdieping in vakwerk werd pas in de 16e eeuw opgetrokken, en werd in de 19e en 20e eeuw herhaaldelijk verbouwd.

Sporen van een vijftiental primitieve vensteropeningen bleven op de verschillende verdiepingen behouden, die zonder enige vorm van symmetrie over alle gevels van de vestigngtoren verdeeld zijn. Boven de smalste openingen zit een halvemaanvormige draagbalk, de andere openingen zijn gescheiden door een middenstijl. de meester raamkozijnen werden achter in de loop van de 18e eeuw gerenoveerd.

Oorspronkelijk was er een ophaalbrug voor de toegangspoort, die later werd vervangen door een kleine brug met drie bogen in kalksteen. De spitsboog van de toegangspoort zit in de gevel in de groeve waar vroeger de ophaalbrug in schoof als die werd opgehaald. Door de ronde gaten in de dikke eikenhouten poort liepen koorden waarmee de brug werd opgehaald en neergelaten. Een merkwaardig element is een uitstekend toilet, gebouwd op kraagstenen met halfrond profuel, dat op de zuidelijke gevel ter hoogte van de tweede verdieping hangt.

 

Praktisch

Donjon Carrondelet
18 rue basse
5332 Crupet

Een route berekenen