Kasteel van Beloeil

Het Domein van Belœil is de verblijfplaats van de Prinsen van Ligne sinds de XIVe eeuw. Het park rond het kasteel is 25 ha groot en vormt samen met het kasteel een van de mooiste plekjes is België. Iedere kamer in het kasteel heeft historische meubels, die met hun pracht en praal getuigen van een glorieus verleden, en zijn het prachtige kader waar vele verzamelstukken worden tentoongesteld. De Franse tuin, een harmonieuze, speelse afwisseling van waterpartijen en groen en van schaduw en licht, wordt trouw onderhouden, om de oorspronkelijke aanleg daterend uit 1664 zo goed mogelijk intact te laten.

Het kasteel van Beloeil, omgeven door slotgrachten, bevindt zich al acht eeuwen lang in de provincie Henegouwen. Deze vaste verblijfplaats van de prinsen van Ligne was in vroeger tijden een middeleeuwse versterkte burcht, maar werd door de eeuwen heen verbouwd tot een kasteel waar het aangenaam vertoeven is.

In zijn inleiding tot de geschiedenis van de familie (1950) schreef prins Albert van Ligne "Onze familie is altijd zeer gehecht gebleven aan het grondgebied Henegouwen heeft er de prinsen gediend die de zeggenschap over deze provincie hadden. Onze voorouders hebben gestreden onder de vaandels en maakten deel uit van de Raad van de graven van Henegouwen, van de koningen van Frankrijk, van de hertogen van Boergondië, van de keizers van Oostenrijk, van de koningen van Spanje en van de koningen van België, maar ze zijn altijd in Henegouwen gebleven. Ze waren afkomstig uit Ligne; ze blijven voor altijd uit "LIGNE".

De wieg van deze familie staat in het dorp Ligne, 8 km ten noordoosten van Beloeil. De familiale woonplaats, waarvan nauwelijks nog sporen te vinden zijn, lag aan de oevers van de Dender. De oudste aktes, opgesteld in het Latijn, vernoemen de familie LINIA of LIGNA en kwalificeren de familieleden vanaf de 11e eeuw als "dappere lieden", "edelen", "gelovige, eerbiedwaardige mensen".
Het is niet mogelijk om met zekerheid aan te geven wanneer de landhuizen van Beloeil en van Ligne werden gebouwd. Misschien wordt dit geheim op een dag ontsluierd dankzij een van de ongeveerd 25.000 archiefstukken die nog altijd geklasseerd worden?

© Foto: Kasteel van Beloeil

 

Praktisch

Château de Beloeil - Patrimoine exceptionnel de Wallonie
11 Rue Du Château
7970 Beloeil
http://www.chateaudebeloeil.com/

Een e-mail verzenden Een route berekenen