Het gemeentehuis
Deze bevallige, classicistische constructie uit 1747 met twee bouwlagen bestaat uit baksteen en klalkbreuksteen.
Het gebouw werd beschermd in 1981. In het interieur ontdekken de bezoekers een rijke inrichting met gebeeldhouwde deuren, schoorsteenmantels en rocaille, en een trappenhuis met uitgezaagde balusters. errond liggen mooie, terrasvormige tuinen.
Praktisch
Maison communale de Olne
37 rue du village
4877 Olne
Een route berekenen
Olne
In de plooien van een landschap dat het midden houdt tussen het zachtglooiende Land van Herve en het gevarieerde Ardense massief, is alleen de leistenen kerktorenspits van de Sint-Sebastiaankerk een aanwijzing die verraadt waar het dorpje Olne verscholen zit.
Provincie: Luik
Gemeente: Olne
In vroeger tijden leefde het dorp op het ritme van de bedrijvigheid van de kalksteengroeven, de plateelwerkers, de lakenfabrikanten en vooral de spijkersmeden. Maar vandaag lijkt de rust teruggekeerd en koestert Olne vooral herinneringen aan die bloeiende activiteiten. Wandelend door de straten en steegjes maakt u kennis met een dorp dat u bekijkt en leest als een open geschiedenisboek. De Maaslandse renaissance en de 17e en 18e eeuw boetseerden hier het uitzicht van de woningen en boerderijen opgetrokken uit kalksteen. Het hele dorp getuigt van de vroegere welvaart in dit centrum van plattelandsontsluiting door industrialisatie.
Toen de concurrentie met Verviers en Luik te zwaar begon door te wegen, besloot Olne om zich opnieuw op landbouw te concentreren. Let vooral op de evenwichtige, homogene structuur die het dorp zo bekoorlijk maakt. Zowel door de uitzonderlijke rijkdom van de gebouwen als door de vele knipoogjes van het volkse erfgoed, ontdekt u op elke hoek de geschiedenis van een dorp dat zijn weg naar zijn landelijke roots terugvond…
Geef je ogen de kost en… geniet!
© Foto's: 3-4,8-9,11-12 Gemeentebestuur Olne / 1, 7,10,13-16 Mark Rossignol / 2,5-6 François Delfosse
De omgeving
Bedrijven en ambachtslieden
Bedrijven en ambachtslieden