Château Mascart of Spaans huis

Dit opmerkelijke gebouw van bakstenen en kalksteen drukt met zijn formaat zijn stempel op de landelijke ruimte. Dit gebouw, gebouwd in de 18e eeuw in een traditionele stijl met een zweempje barok, maakte waarschijnlijk deel uit van de bezittingen van het abdij van Lobbes.

Château Mascart of het Spaans huis

De aanwezigheid van kruisramen maar ook het gebruik van steenblokken in de onderbouw wijzen op anciënniteit. De ruimte ademt een sfeer van harmonie. De gevel en de tuinmuur staan op één lijn, wat de opeenvolging van bouw nog versterkt. Ook het gebruik van kalksteen voor de onderbouw, de omheiningsmuur en het toegangsgedeelte zorgt voor een natuurlijke en continue verbinding tussen privé- en openbare ruimte. 

Het grote, rechthoekige volume heeft twee verdiepingen van vier rijen kruisramen, gedeeltelijk gewijzigd. Het hoge dak met vier vlakken en de brede onderbouw versterken de indruk van een massieve woning en geven ze een aparte plaats in het bouwlandschap van de omgeving. Hoekverankeringen, omlijstingen en stroken kalksteen bekleden het metselwerk van baksteen en overkoepelen het geheel. Aan de westkant tonen details van het metselwerk de sporen van een vroeger kruisraam, omgevormd tot toegangsdeur. 

Tekst en foto's: Mark Rossignol

 

Praktisch

Château Mascart ou Maison espagnole
2 Rue Lieutenant général Conreur
6532 Ragnies

Een route berekenen